Vild orkan har kurs mod ferieparadis: Kender du nogen i området?

180.000 personer skal evakueres, før orkanen Michael går i land i Florida. Men ikke alle vil følge ordren.

Udgivet Opdateret

Opdatering: Mere end 300.000 personer skal nu evakueres. Orkanen Michael er opgraderet til en kategori 4 orkan.

Original artikel:

Næppe har den tropiske storm Florence lagt sig, før USA igen må forberede sig på de vilde storme.

Orkanen Michael har nemlig kurs direkte mod solskinsstaten.

Orkanen Michael, der frygtes at blive den mest ødelæggende storm, der rammer det nordvestlige Florida i flere årtier, har sent tirsdag aften dansk tid udviklet sig til en kategori tre-orkan.

Det oplyser USA’s nationale stormcenter (NHC).

Orkanen Michael tager til i styrke

NHC forventer, at orkanen vil tiltage i styrke de kommende timer og udvikle sig til en kategori fire-orkan, inden den går i land.

Tropiske orkaner lever af havet

  • Tropiske orkaner starter deres tilværelse over et varmt hav, omkring 26 – 27 °C varmt. Hovedenergikilden til tropiske orkaner stammer fra fordampning fra havoverfladen. Energien tilføres orkanen ved frigørelse af varme i forbindelse med skydannelse.
  • Fordampningen skal være kraftig fra havoverfladen for at få dannet en rigtig tropisk orkan og dette sker kun, når vandtemperaturen er så høj. Derudover kræves den afbøjende kraft – der påvirker alle ting, der bevæger sig på den roterende Jord – corioliskraften. De tropiske orkaner opstår derfor kun mellem de subtropiske højtryk og ca. 5° fra Ækvator, da havet her er tilstrækkeligt varmt og afbøjningskraften er tilstede. På selve ækvator er corioliskraften nemlig 0.
  • Overordnet kan man sige at en tropisk cyklon er en hvirvel i atmosfæren med vedvarende vinde ≥ 32,7 meter pr. sekund. Der er en veldefineret hvirvlende bevægelse med en størrelsesorden på gennemsnitlig ca. 500 kilometer. En organiseret voldsom opstigning af luft (læs: tordenbyger) giver skyspiralerne Der er meget lavt lufttryk i centret, og stærke vinde, der giver store bølger samt voldsom nedbør.
  • En tropisk orkan starter i det små – som en tropisk hvirvel af tordenvejr med meget moderate vindhastigheder. Nogle af dem udvikler sig dog hurtigt til en tropisk storm, og hvis dette sker, får stormen et nummer og følges derefter nøje. Indimellem, men heldigvis sjældent, udvikler stormen sig til en tropisk orkan og nu får den så et på forhånd aftalt navn f.eks. “Katrina”, samtidig med at det store beredskab træder i kraft (se mere om tropiske orkaner’s navne på National Hurricane Center’s hjemmeside http://www.nhc.noaa.gov).

Kilde: DMI

Mindst 180.000 personer har fået besked om, at de skal evakueres, inden orkanen ventes at ramme kysten onsdag eftermiddag lokal tid, skriver nyhedsbureauet AP.

Orkanen bliver kraftigere time for time, da den bliver opvarmet af det varme havvand i den Mexicanske Golf. Sent tirsdag aften har den en vindstyrke på op mod 195 kilometer i timen. Det kan skabe farlige vindstød og en “livstruende stormflod”.

Derudover kan orkanen resultere i voldsomme regnskyl i både Florida, Alabama, Georgia samt North og South Carolina, skriver nyhedsbureauet Reuters.

20 amter skal evakueres

Det er beboere i de lavtliggende kystområder i mindst 20 forskellige amter i Florida, som ifølge myndighederne bør evakueres.

– Hvis ikke du følger advarslen fra myndighederne, kan stormen dræbe dig, lyder det fra Floridas guvernør, Rick Scott.

Men til trods for myndighedernes anbefalinger er det ikke alle, der har tænkt sig at flygte fra orkanen, skriver AP.

Bliver hjemme

I byen Apalachicola, der ligger i et af de mest udsatte områder i Florida, har Sally Crown planlagt at blive hjemme under stormen med sine to hunde.

– Vi har været gennem det her før. Det kan blive rigtig slemt og seriøst. Men min erfaring er, at det altid bliver blæst ud af proportioner, siger hun til AP.

Det bekymrer myndighederne, at ikke alle følger de kraftige anbefalinger om evakuering.

– Vi ser ikke den trafik på vejene, som jeg havde forventet, eftersom vi har udsendt en evakueringsvarsel, der gælder 75 procent af amtet, siger sheriffen i Bay County, Tommy Ford.

Florence kostede mindst fem personer livet – heriblandt en kvinde og et spædbarn, der blev dræbt af et faldende træ.

Udenrigsministeriet advarer

Udenrigsministeriets Borgerservice advarer også, hvis man opholder sig i området.

“Følg udviklingen omkring orkanen Michael, hvis du befinder dig i en af disse stater, eller er på vej dertil”, skriver Udenrigsministeriet blandt andet.

Powered by Labrador CMS