Vildt: Dette julepynt er penge værd

Meget julepynt er staget markant i værdi. Se her hvilket.

Udgivet Opdateret

Hvis du ikke selv lige har flere kasser med gammel julepynt liggende på loftet, kan det være, du skal kigge forbi et familiemedlem fra den ældre generation.

Det kan nemlig være, det gamle pynt kan være penge værd.

Artiklen fortsætter under videoen

Gamle, glitrende glaskugler, fugle med halefjer, julemænd med høje huer og kravlenisser, der titter frem fra skuffen.

De fleste af os kan huske vores barndoms jul – og måske vi endda er nogle stykker, der fra tid til anden forsøger at genskabe den lidt. Hvis du er én af dem, der har arvet fra forrige generationer eller blot været god til selv at gemme, skal du læse godt med nu.

Steget i værdi

For nogle af de gamle ting, vi pyntede op med til jul, er nemlig blevet mange flere penge værd, end hvad vi i sin tid gav for dem. Det fortæller Katinka Louise Larsen i en artikel til DBA Guide.

Hun arbejder med julepynt og er selv en ivrig samler.

Laves ikke på samme måde

At prisen stiger på den gamle pynt er kun et udtryk for historiens tyngde, mener Katinka Louise Larsen. Julepynt laves i langt de fleste tilfælde slet ikke på samme måde i dag.

– Vi skal jo huske på, at der kommer ikke mere af det. Det bliver kun mere og mere sjældent. Så produceres der måske noget nyt pynt, som engang bliver noget værd, men det ægte, gamle, kommer der ikke mere af, siger Katinka Louise Larsen.

Koglenisser

Et eksempel på julepynt, der er steget markant i pris, er koglenisser, fortæller Katinka Louise Larsen:

– De er blevet meget mere værd, siden jeg anskaffede dem. Jeg købte mine egne koglenisser for 20 kroner stykket for 25 år siden. Nu koster de typisk over 300 kroner stykket, fortæller hun.

Padehatte og trommer

Gamle padehatte med clips, clipse-fugle med fjerhaler eller de gamle, originale papirtrommer kostede for 40-50 år siden ikke mere end et par kroner. I dag ligger prisen på den type pynt på mellem 100 – 300 kroner stykket, alt afhængig af datering og stand.

De gamle trommer kopieres ofte. Men finder du dem med patina og papirhanke på, er det så godt som sikkert, at de er gamle. Og dermed mere værdifulde.

Kuglerne

”Kurve, kugler, fugle, flag – op og ned og for og bag”, synger vi hvert år, når vi danser om træet.

Har man sagt gammelt, smukt, originalt julepynt, har man næsten også sagt ’julekugle’.

– Den flade glas-julekugle er ret sjælden. De er efterhånden meget værdifulde. Det samme gælder for de gamle glas-julekugler, som forestiller instrumenter. Eksempelvis trompeter – som man rent faktisk kan trutte i! De er typisk meget skrøbelige – men enormt fine, fortæller Katinka Louise Larsen.

Tråden gør forskellen

Har man kugler, der har en tynd ståltråd med tråd hen over kuglen, er de rigtig mange penge værd, fortæller Katinka Louise Larsen. En enkelt kugle kan sagtens koste 350 kroner Måske endda mere. De er håndlavet i mundblæst glas og herefter dekoreret med gamle metaltråde af forgyldt tinsel (’lametta’) hele vejen rundt.

Reflektor-kuglerne er en anden særlig og sjælden julekugle, som er blevet mange penge værd, fortæller Katinka Louise Larsen.

– De har sådan en lille udhuling inde i kuglen, der gør, at de tilbagekaster lyset fra træets stearinlys. De er ofte i flere farver. De er fine og sarte, men enormt smukke, siger hun.

Postkort er samlerobjekter

De gamle postkort er et andet godt eksempel på, at hvad der engang ikke kostede mere end et par kroner, i dag er blevet rede penge værd. De er allerbedst, hvis de er brugte. Altså skrevet på og sendt med posten. Dels fordi de hermed præcist kan dateres, og dels fordi den lille hilsen er et konkret vidnesbyrd om en svunden tid.

– Jo ældre de er, des bedre. Og de må gerne være lidt slidt, forklarer Katinka Louise Larsen, og fortsætter:

– Jeg elsker mine gamle julekort fra starten af 1900-tallet! Med ægte, små hilsner bagpå, stempler og frimærker. Det er jo en hel tidslomme.

De gamle julekort er samlerobjekter i dag – og har du den slags liggende, skal du ikke smide dem ud. Lige nu er der 276 annoncer på DBA med gamle julekort – priserne svinger fra alt mellem 10 kroner og 900 kroner.

Dette julepynt vil snart stige i værdi

Når man som Katinka Louise Larsen har en cand.mag. i julepynt, har man også en god føling med, hvilken vej vinden blæser. Hun vover derfor også gerne pelsen og spår, at denne utippede julepynt kunne blive penge værd engang i fremtiden:

– Tomtekranse kunne godt gå hen og blive populære julekranse om nogle år. Det er ikke sådan noget, du smider ud. Hver nisse har et forskelligt udtryk, og de er så fine. Selvom de måske ikke er ret dyre eller noget særligt i dag, kunne de godt stige i værdi om mange år, siger hun til DBA Guide.

Ikke alt er penge værd

Der laves en del julekugler, som skal ligne de gamle, men ud over at man som regel kan se det på almindelige brugsspor på det tynde glas, vil det typisk være i toppen af kuglen, der hvor den lille metaldims samler sig, og hvor man kan hænge snoren i, at brugssporene viser sig:

– Det er her, den bliver slidt ved almindeligt brug. Og en helt ny, blank top-holder er der ingen gamle kugler, der har. Der er sgu ingen, der sidder og pudser dén del af en julekugle, forklarer Katinka Louise Larsen til DBA Guide.

Powered by Labrador CMS