Vin-problem kan give store udfordringer

Betegnelsen "naturvin" har i Danmark ikke tilknyttet faste regler, som skal overholdes, sådan som det gælder for økologisk og biodynamisk vin.

Det franske charter for naturvin kommer fra Syndicat de Défense des Vins Nature og er en række retningslinjer, man mener bør gælde for naturvin. Klik videre og bliv klogere. Foto: Scanpix
Det franske charter for naturvin kommer fra Syndicat de Défense des Vins Nature og er en række retningslinjer, man mener bør gælde for naturvin. Klik videre og bliv klogere. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Slår du “naturvin” op i ordbogen, så får du at vide, at det er “vin der er fremstillet på økologisk eller biodynamisk dyrkede druer og ikke har fået tilsat gær, sulfitter eller andre stoffer undervejs i processen”. Men helt så enkel er virkeligheden ikke.

Faktisk er der ikke nogen officielle regler for, hvad der kategoriserer en vin som naturvin, og hvad den må indeholde.

Det er derfor mere diffust, hvad den enkelte forhandler – og forbruger – forbinder med naturvin, naturlig vin eller vin nature, som det hedder i oprindelseslandet Frankrig.

– Hidtil har det været et nicheprodukt, som få købte og drak. Nu er det et større produkt, og det kalder på, at man bliver enige om nogle specifikationer, siger Camilla Udsen, som er seniorrådgiver i Fødevarepolitik hos Forbrugerrådet Tænk.

– Når der ikke er regler for, hvornår det er naturvin, vil det høre ind under den generelle vildledningsregel. Og så skal myndighederne tolke, hvornår det er vildledende at kalde det naturvin. Det kan være ekstremt svært og kan vurderes forskelligt, siger hun.

Vil have klarhed

Derfor efterlyser Forbrugerrådet Tænk nogle klare retningslinjer på området.

– Det er et trendy produkt, fordi det er in med naturlighed og bæredygtighed. Men produktet er måske slet ikke så naturligt. Det kalder virkelig på nogle retningslinjer, fordi der er en værdi i at kalde noget naturligt, siger Camilla Udsen.

På nuværende tidspunkt er det bedste, du kan gøre, at spørge producenten, hvad der ligger i deres betegnelse af naturvin. Bunder det i et ønske om, at der ikke er brugt pesticider og en begrænset mængde sulfitter, kan du vælge økologisk og biodynamisk vin, da der her er fastsatte kriterier.

Mangler EU-standard

I Frankrig er der blevet oprettet et charter med retningslinjer for naturvin under navnet “vin méthode nature”. Det er dog stadig i sit spæde stadie, og derfor ikke nødvendigvis et logo, du kan finde i de danske butikker.

Det er desuden ikke en officiel national certificering, fortæller Erik Krabbe Andersen, som er kandidat i landbrugsvidenskab og fuldmægtig i Fødevarestyrelsen.

– Der er, som jeg opfatter det, ikke tale om, at der i Frankrig er etableret en særlig offentlig ordning for naturvin, men at organisationen af naturvinproducenter har udarbejdet et charter for naturvin, og at der er indledt en dialog med de franske myndigheder, forklarer han og tilføjer:

– Hvorvidt de med tiden fører til en EU-standard for naturvin, må fremtiden vise, og det er ikke realistisk at etablere en dansk ordning for naturvin.

Powered by Labrador CMS