Vodkaflaske til otte millioner blev stjålet: Fundet af håndværker

Brian Ingberg kan snart sætte kronen på sin vodka-samling tilbage på plads.

Udgivet Opdateret

Fredag gjorde en borger et usædvanligt fund på en byggeplads i Charlottenlund. Har fandt personen nemlig en af verdens absolut dyreste vodkaflasker. En vodkaflaske, der for få dage siden blev kendt, efter den blev stjålet fra en vodkasamling på Vesterbro.

Nærmere betegnet blev den stjålet fra Brian Ingbergs vodkasamling, som i øvrigt er verdens største af slagsen. Han er nu en meget glad mand.

Han fik beskeden om fundet fredag formiddag. Han blev kontaktet direkte af de håndværkere, der havde fundet den.

– Det var lidt mærkelig, for det var bare nogen, der ringede fra en byggeplads og sagde, at de havde fundet den. Så jeg var lidt i tvivl, om det passede, fortæller Brian Ingberg til Newsbreak.dk.

Det stod dog hurtigt klart, at det rent faktisk var den famøse vodkaflaske med en anslået værdi på otte millioner kroner, der lå henkastet på et regnfuldt betongulv på byggepladsen.

Brian Ingberg fortæller, at han er ked af, at den fornemme flaske er blevet behandlet på denne måde. Han var faktisk i kontakt med nogle personer, der påstod, at de vidste hvor vodkaflasken var, og de var ved at aftale at levere den tilbage. Brian Ingberg tror, at de har fået kolde fødder, fordi flasken havde fået nogle skader.

– Jeg ville meget hellere have haft, at de bare havde afleveret den, siger han.

– Jeg havde jo sådan set lovet dem frit lejde, fortæller han videre.

Der går dog noget tid endnu, før vodkaflasken kommer på plads igen. Nu er den i Københavns Politis varetægt, og politikredsen oplyser på Twitter, at der skal laves tekniske undersøgelser af flasken. Politiet takker også finderen af flasken og oplyser, at flasken umiddelbart er intakt.

Indholdet er dog væk.

Tre kilo guld

Flasken blev stjålet natten til tirsdag fra vodkasamlingen, der ligger i Café 33 i Dybbølsgade på Vesterbro.

Her brød en eller flere personer ind med en nøgle til stedet og gik målrettet efter den usædvanlige flaske.

Og faktisk er flasken slet ikke Brian Ingbergs. Den er blevet lånt ud af den lettiske rigmand Leonard F. Yankelovich.

– Han troede, han havde verdens største vodka-samling. Da han fandt ud af, den var i København, sendte han vodkaen over, så den stod på ‘sin rigtige plads’, fortalte Brian Ingberg onsdag til Newsbreak.dk.

Og det er ikke hvilken som helst flaske, letten sendte til København.

Der er tale om en Russo-Baltique-vodka. Selve flasken består af tre kilo sølv og tre kilo guld – plus det løse. Og det løse i dette tilfælde er nærmest som at sætte næsen ned i en historiebog.

– Midt på flasken er der hvidguld fra den russiske zar, proppen er af guld og der er noget læder på den, der stammer fra den første Monte Carlo bil fra 1912, fortalte Brian Ingberg, der har haft flasken stående i et halvt års tid.

Men det stopper ikke her – ovenpå proppen ses kølerfiguren fra selvsamme Monte Carlo-bil.

Og som om det ikke var nok; flasken har også været med i et afsnit af den populære serie House of Cards.

Her giver Lars Mikkelsen, i skikkelse af den russiske præsident, flasken til Kevin Spacey, der på det tidspunkt spiller USAs præsident.

Brød ind – med nøgle

Tyvene brød ind klokken 00.40 natten til tirsdag. Med en nøgle.

– De fik låst gitteret op og døren op, fortalte Brian Ingberg, der regner med, at nøglen må stamme fra en tidligere medarbejder.

På trods af, alarmen gik i gang, var det umuligt at få tyvene stoppet i tide.

– De fik slået alarmen ned, og var væk i løbet af to-tre minutter, sagde Brian Ingberg.

Ifølge ejeren af den store vodka-samling vidste de, hvad de gik efter – hvilket da også lader til at fremgå af videoen.

– Der er jo mange, der ved, vi har den – mange har for eksempel fået taget billeder med den, siger Brian Ingberg, der samtidig undrer sig over, hvad tyvene skal bruge flasken til.

Ingen værdi – som sådan

Ifølge ham er det netop en flaske, som de fleste kender, og dermed umulig at afsætte.

– De kan jo smelte guldet og sølvet om, med de får langt fra den værdi, som flasken har. Ellers kan de jo stille den væk i et skab, for den flaske bliver ikke glemt og alle ved, hvor den kommer fra, sagde Brian Ingberg.

Det kan selvfølgelig være en svær størrelse at værdisætte sådan en flaske, men den anslåede værdi på cirka otte millioner kroner er dog ikke taget ud af den blå luft.

– Der er solgt en lignende flaske til den pris, den var dog firkantet, sagde Brian Ingberg.

(Den flaske kan du se på siden Vodkaspot. Her står den som verdens næstdyreste flaske).

Leonard F. Yankelovich, flaskens ejer, ikke kun passioneret vodka-samler og indehaver af International House of Vodka i Riga. Han er også ejer af firmaet Dartz, der specialiserer sig ud i ekstravagante biler – blandt andet store, skudsikre Hummer-lignende køretøjer. I guld, forstås.

Vilde biler

Firmaet Dartz har også leveret biler til film som James Bond og Borat og havde også en med i det første Monte Carlo-løb. Det var den, der var en del af på den stjålne flaske.

Brian Ingbergs vodkasamling består af cirka 1200 flasker til en værdi ‘mellem 20 og 30 millioner’.

Han fortæller til Newsbreak.dk, at han efter tyveriet har fået sikret sin samling bedre, og den genfundne vodkaflaske kommer ikke tilbage i udstillingen, før der er lavet en ordentlig sikkerhedsanordning til den.

 

Powered by Labrador CMS