Voldsom sygdomsepidemi raser stadig

Det ser skidt ud.

Udgivet Opdateret

Vinter tid er også en periode, hvor mange bliver syge, fordi vejret er af en drilsk størrelse. Men har du hostet mere end du plejer, så er du måske blevet ramt af den kighosteepidemi, der har hærget landet i månedsvis.

Artiklen fortsætter under videoen.

Statens Serum Institut har nemlig den 18. december udsendt en ny pressemeddelelse omkring epidemien – og det er dyster læsning, hvis man frygter at blive syg. Der er nemlig ingen tegn på, at sygdommen er ved at gå på retræte. Derimod viser det sig, at der er konstateret lige så mange tilfælde af kighoste i november, som der blev i oktober.

Det snart tre måneder siden, at SSI meldte ud, at Danmark er ramt af en kighosteepidemi og der er ikke noget i tallene fra overvågning af kighostetilfælde, der tyder på, at epidemien er ved at klinge af. I november måned blev der således påvist 629 tilfælde af kighoste. Det er stort set det samme som i oktober, hvor tallet var 627 tilfælde.

– Dermed er det tydeligt, et kighosteepidemien endnu ikke er ovre. I år har vi indtil nu påvist 3.069 tilfælde af kighoste i Danmark. Det er det højeste antal, der er registreret i nyere tid, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.

En landsdel er særlig hårdt ramt

Hvis man er typen, der elsker ma’pakker, brunsviger og generelt elsker stumme d’er i sit sprog, så er man efter alt at dømme fra Fyn. Og det er altså også den landsdel, som er hårdest ramt af epidemien.

– Normalt ser vi cirka 80 tilfælde af laboratoriepåvist kighoste pr. måned. Nu har der imidlertid i seks måneder i træk været dobbelt så mange tilfælde eller flere. I de seneste fire måneder har tallet været mere end fire gange så stort som normalt. Og i oktober og november var der næsten otte gange så mange tilfælde, som der plejer at være, siger Peter Henrik Andersen.

I alle dele af landet er der langt flere tilfælde af kighoste end normalt. Epidemien er dog ikke jævnt fordelt. Fyn er for eksempel hårdt ramt med 653 ud af de 3.069 tilfælde. Omvendt har der kun været 15 tilfælde på Bornholm.

Ifølge Statens Serum Institut er tallet på Fyn dog faldet markant i november måned.

Rammer alle aldre

Hvis man gik og troede, at kighoste var for børn, så kan man altså god tro om igen. Der er dog suverænt flest tilfælde blandt børn under fem år, men også hos børn i alderen 10-14 år og for voksne i alderen 40-49 år.

Blandt børn under to år, som er i særlig risiko ved kighoste, har der været 271 tilfælde. I de 234 tilfælde, hvor man kender barnets vaccinestatus var 96 uvaccinerede. 27 havde modtaget én vaccine, 67 to vacciner og 44 alle tre vacciner.

Som en konsekvens af epidemien, blev der den 1. november indført et midlertidigt tilbud til gravide i tredje trimester om, at de gratis kan blive vaccineret mod kighoste.

– Det vi kan se, er, at siden den midlertidige ordning trådte i kraft og frem til den 11. december har i alt 2.305 kvinder i alderen 18-45 år fået en diTeki-vaccine. I samme periode 2018 var dette tal kun 68, så det tyder på, at tilslutningen til vaccinationsprogrammet har været høj, siger Peter Henrik Andersen.

Tilbuddet om gratis kighostevaccination af gravide i tredje trimester varer frem til den 31. januar 2020.

Symptomer på kighoste

De typiske kighoste-symptomer handler ikke overraskende om hoste. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan og hvornår dit barn hoster. Eller dig selv for den sags skyld.

Hvert år dør 300.000 mennesker af kighoste, men det er typisk spædbørn, fordi de reelt holder op med at trække vejret efter et af de voldsomme hosteanfald, som kighoste medfører. I Danmark er der i perioden 1995 til 2013 registreret seks spædbørnsdødsfald.

I stedet ophører vejrtrækningen ved spædbørn, og de bliver i stedet blå om læberne som følge af manglende vejrtrækning. Hos større børn vil de ofte hoste noget sejt slim op.

Behandling af kighoste

Kighoste kan ikke behandles, men smerten kan lindres ved antibiotika. Fraværet af en egentlig behandling skyldes, at bakterien danner et giftstof, der går direkte i blodet, og det er selve giftstoffet, man bliver syg af.

Bakterien kan således godt dræbes, men det hjælper ikke, da giftstoffet allerede vil være til stede.

Mange smittede spædbørn vil dog blive indlagt med det formål at være under observation – fordi deres vejrtrækning stopper ved anfald.

Derfor er det vigtigt at kontakte læge med det samme, hvis du mistænker kighoste-symptomer hos dit barn.

Powered by Labrador CMS