Vuggestuebørn bliver syge på stribe efter indtag af lortebakterier: Statens Serum Institut leder stadig efter smittekilden

Statens Serum Institut har på nuværende tidspunkt konstateret 37 tilfælde af den diarré-fremkaldende bakterie Escherichia coli STEC O26.

Indtil videre er 37 smittet i Danmark, klart flest små børn. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DET KAN FOREBYGGES. (Foto: Shutterstock)
Indtil videre er 37 smittet i Danmark, klart flest små børn. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DET KAN FOREBYGGES. (Foto: Shutterstock)
Udgivet Opdateret

Siden september er flere sygdomstilfælde med en specifik type e.coli-bakterie konstateret hos danske børn. Statens Serum Institut har indtil videre konstateret 37 tilfælde af bakterien, de 32 hos børn i førskole-alderen.

Statens Serum Institut undersøger i samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet stadig, hvad årsagen er til udbruddet med bakterien, der også kaldes STEC eller VTEC.

Sygdomstilfældene er forekommet i hele landet med en overvægt i eller omkring de største byer.

STEC/VTEC forårsager akut maveinfektion med mavesmerter og diarré. I tilfældet med dette sygdomsudbrud har symptomerne været relativt milde. De fleste har haft vekslende løse og faste afføringer over længere tid, mens få har rapporteret at have haft blodig diarré, skriver Statens Serum Institut.

Epidemiolog hos Statens Serum Institut Luise Müller fortæller til Newsbreak.dk, at et udbrud af STEC-bakterier normalt vil sende instituttet i allerhøjeste alarmberedskab, som man ser ved det nuværende salmonella-udbrud:

– Udbrud med diarréfremkaldende e.coli-bakterier sender os normalt i højeste alarmberedskab, fordi der er risiko for at børn kan få nyresvigt. Men ved denne type e.coli-bakterier giver det kun et mildere sygdomsforløb, siger Luise Müller til Newsbreak.dk.

Sygdomsudbruddet skyldes en bakterie, der normalt lever i tarmen hos køer, så det er primært oksekødsprodukter, fokus er rettet mod, når sygdomskilden skal findes. Da der i 2007 senest var et udbrud af STEC O26-bakterien var smittekilden med meget stor sandsynlighed et bestemt mærke af økologisk oksespegepølse.

Generelt om STEC-infektioner

Inkubationstid

Inkubationstiden ved STEC-infektioner er sædvanligvis 3-4 dage, men kan strække sig fra 2-10 dage.

Smittekilder

Smitte med STEC-bakterier sker i Danmark som oftest via forurenede fødevarer, ved smitte fra en anden person eller ved direkte eller indirekte kontakt til drøvtyggere. STEC findes naturligt hos kvæg og andre drøvtyggere. Derfor er smittekilden ofte produkter af oksekød, ikke-varmebehandlede mælkeprodukter eller andre fødevarer, der er forurenet med kogødning. Det kan fx dreje sig om spiseklare grøntsager, salatgrønt, grøntsagsspirer og bær.

Forebyggelse af STEC-infektion

Smitte fra fødevarer kan i almindelighed forebygges ved at overholde generelle råd om god køkkenhygiejne samt håndvask efter toiletbesøg og bleskift samt kontakt med dyr. Det er vigtigt at gennemstege hakket kød og fjerkræ. Råt kød skal adskilles fra spiseklar mad, fx salat eller andre ingredienser, som ikke varmebehandles.

Patienter med alvorlig diarrésygdom (især blodig diarré) bør søge læge for at få en korrekt diagnose.

Der indsendes en afføringsprøve til en klinisk mikrobiologisk afdeling, som udfører diagnostik for STEC. Desværre er det ikke alle patienter, som rutinemæssigt undersøges for STEC. Derfor skal lægen ved prøveindsendelse specifikt anmode om undersøgelse for STEC.

Det er vigtigt, at alle patienter med diarré, herunder STEC-induceret diarré, ikke udvikler væskemangel (dehydrering). Derfor er den vigtigste behandling, at patienterne får rigeligt at drikke, eventuelt i form af rehydreringsvæske.

Undgå behandling med antibiotika (som fx penicillin) eller stoppende midler (som fx Imodium). Undersøgelser tyder på, at antibiotikabehandling kan forøge risikoen for akut nyresvigt hos børn med STEC-infektion.

Kilde: Statens Serum Institut

Derfor anbefaler Luise Müller også, at man sørger for at gennemstege fersk oksekød.

Powered by Labrador CMS