Vulkan truer på Bali: Nu er der ny udvikling

Luftrummet nær lufthavn på Bali er genåbnet onsdag morgen, siger talsmand i lufthavnen.

Udgivet Opdateret

Balis internationale lufthavn er genåbnet onsdag efter at have været lukket i tre dage på grund af et vulkanudbrud.

Lufthavnen i Denpasar åbnes igen, da en askesky fra vulkanen på den indonesiske ø har skiftet retning, siger talsmand i lufthavnen Arie Ahsanurrohim ifølge nyhedsbureauet AFP.

Luftrummet åbnede klokken 15 lokal tid. Det er klokken 8 dansk tid.

Det er gode nyheder for de over 120.000 turister, som er strandet på Bali på grund af Agungs udbrud.

Fly har stået på jorden i lufthavnen siden mandag.

Det kan dog være en fordel at få plads på et af de første fly væk fra øen, da lufthavnen snart kan blive lukket igen. Askeskyen kan skifte kurs og lukke luftrummet på ny.

Vulkanen gik i udbrud tirsdag i sidste uge, hvilket sendte en del aske op i luften.

Et udbrud lørdag resulterede i en endnu større askesky, der medførte lukning af lufthavnen i Denpasar i tre døgn.

440 aflyste fly

En lignende situation opstod i Europa i 2010, da vulkanen Eyjafjallajökull gik i udbrud i Island og lammede store dele af den europæiske flytrafik.

I løbet af tirsdagen blev i alt 440 flyafgange aflyst på Bali. De fly skulle have transporteret flere end 59.500 passagerer, rapporterer nyhedsbureauet AP.

Vulkanen Agung er fortsat aktiv, og tirsdag lød meldingen, at vulkanen er gået ind i en kritisk fase. Eksperter mener, at et nyt stort udbrud kan være på vej.

Alarmberedskabet på den indonesiske ferieø er fortsat på højeste niveau.

Omkring 40.000 mennesker er blevet evakueret fra et område i ti kilometers radius af vulkanen. I alt forventes 100.000 at skulle evakueres.

De lokale, der har forladt deres hjem, er blandt andet flygtet til 200 evakueringscentre rundt om på øen

Rikkes datter gav bamserne maske på

Mandag talte Newsbreak.dk med Rikke Cordt Rasmussen, der sammen med sin mand driver et resort på Bali. Resortet ligger blot 12 kilometer fra Agung, og derfor er Rikke søgt sammen med datteren Emma til familiens andet hjem på øen; et hus i byen Sanur, der ligger cirka 70 kilometer fra vulkanen.

På trods af, datteren Emma ‘kun’ er blevet evakueret til sit andet hjem, kan Rikke Cordt Rasmussen godt mærke en forandring.

– Børn har jo deres egen måde at tackle tingene på, men hun tager det cool. Hun gav alle bamserne masker på i bilen, siger Rikke Cordt Rasmussen, der dog også fortæller, at hun tydeligt har kunnet mærke på datteren, at der var noget, der ’skulle snakkes om’.

Rikke Cordt Rasmussen mener dog, at man ikke skal male fanden på væggen.

– Bali er en stor ø. På resten af den går livet sin vante gang, om end, man nogle steder skal bære masker, siger hun, samtidig med, hun godt er klar over alvoren for den berørte lokalbefolkning.

Powered by Labrador CMS