Undgå smæk: Her er sidste chance

Hvis du sørger for at have styr på din forskudsopgørelse i løbet af hele indkomståret, kan du have ro i maven, når årsopgørelsen kommer i marts, lyder rådet

Udgivet Opdateret

Den lange digitale kø til at se og rette i forskudsopgørelsen på skat.dk er overstået, så du kan i ro og mag logge ind for at lave eventuelle rettelser.

Og det er noget, som du bør gøre løbende, så du hverken betaler for lidt eller for meget i skat.

Forskudsopgørelsen bliver tilgængelig i november og gælder for året efter. Den er et budget over forventet indkomst og skat, mens årsopgørelsen, som du får adgang til i marts, er en opgørelse over reel indkomst, fradrag og skat for året før.

Meget populær

Årsopgørelsen plejer at være meget populær, når den bliver tilgængelig, fordi mange gerne vil se, om de skal have penge tilbage i skat.

Men i virkeligheden bør vi have mindre fokus på årsopgørelsen og meget mere fokus på forskudsopgørelsen - både nu og i løbet af indkomståret. Det forklarer Kristoffer S. Olesen, der er jurist hos Skatteguiden.

Undgå ondt i maven

- Årsopgørelsen er blot et resultat. Hvis man løbende har sørget for at have fuldstændig styr på sin forskudsopgørelse, slipper man helt for at sidde og få ondt i maven over, hvad der kommer til at stå på årsopgørelsen, siger han.

Skatteguiden er en app, der har som mål at hjælpe danske skatteydere med at forstå deres skat. Som bruger skal du give appen adgang til dine skatteoplysninger, og det har over 500.000 danskere gjort.

Behov for større fokus

En analyse, som Skatteguiden har lavet på baggrund af sine kunders skatteoplysninger, peger i retning af, at der er behov for et større fokus på forskudsopgørelsen.

For knap syv ud af ti havde ikke indberettet deres forskudsopgørelse for sidste år korrekt. Det vil sige, at der har været en afvigelse på fem procent eller mere mellem forskudsopgørelsen og deres reelle indtjening.

En tredjedel af den gruppe afviger faktisk mere end 20 procent.

Kan betale for lidt

- En af de typiske fejl er, at man ikke har sørget for at rette i sin forskudsopgørelse ved større ændringer i livet som for eksempel nyt job, højere eller lavere løn eller ændret civilstatus, siger Kristoffer S. Olesen.

- Og hvis man tjener penge flere steder, skal man sikre sig, at hovedkortet kun bliver brugt ét sted. Ellers ender man med at betale for lidt i skat.

Ikke gnidningsfrit

I den seneste forskudsopgørelse er en af de større ændringer, at boligejere fremover vil blive opkrævet grundskyld gennem skatten. Hidtil er den blevet betalt to gange årligt til kommunen.

Ifølge Kristoffer S. Olesen betyder det, at boligejere typisk vil opleve, at deres fradrag er faldet.

Og så ser det ud til, at det ikke har været helt gnidningsfrit at flytte grundskyld til forskudsopgørelsen.

Undersøg grundskyld

- Der er tilsyneladende eksempler på, at boligejere ikke er blevet opkrævet grundskyld i den forskudsopgørelse, som de netop har modtaget, siger chefkonsulent hos revisionsfirmaet BDO Henning Boye Hansen.

- Det er derfor en god idé at tjekke, om grundskylden rent faktisk fremgår af ens forskudsopgørelse.

Kan give restskat

Han anbefaler, at du sikrer dig, at der er kommet styr på grundskyld, inden året er omme.

- Ellers kommer du til at betale for lidt i boligskat. Jeg vil sige, at jeg er bekymret for dem, som måske ikke er blevet opkrævet grundskyld, fordi de i givet fald kan se frem til en restskat, siger han.

Der har også været eksempler på, at boligejere ikke er blevet opkrævet boligskat efter ejerandel, hvis man for eksempel har en fælles ejerbolig.

Vær ekstra opmærksom

- Det er et mindre problem, fordi boligejerne typisk kan klare det indbyrdes, men man bør også sikre sig, at der er kommet styr på den del, lyder rådet fra Henning Boye Hansen.

Du bør også være ekstra opmærksom på boligskat og renteudgifter, hvis du lige har købt eller solgt en bolig.

Det skal du vide

Forskudsopgørelsen er en slags løbende budget over din indkomst og skat for året. Den kigger fremad og viser din forventede indkomst og fradrag samt den procent, som din arbejdsgiver trækker dig i skat.

Forskudsopgørelsen kommer hvert år i november, hvor du kan se vores bud på, hvordan din skat bliver i det kommende år. Hvis der sker ændringer i din økonomi, bør du rette forskudsopgørelsen, så du løbende betaler den rigtige skat.

Når du retter din forskudsopgørelse, retter du også dit skattekort, som automatisk bliver sendt til fx din arbejdsgiver, SU eller dit pensionsselskab.

Kilde: Skat

Powered by Labrador CMS