Professor: Mette F. har et problem

Professor Frederik Waage siger, at notatpligten gælder, og at sms'er er at betragte på lige fod med breve

Det er problematisk, at statsminister Mette Frederiksens (S) telefon er indstillet til at slette beskeder automatisk efter 30 dage, mener juraprofessor Frederik Waage. (Arkivfoto)
Det er problematisk, at statsminister Mette Frederiksens (S) telefon er indstillet til at slette beskeder automatisk efter 30 dage, mener juraprofessor Frederik Waage. (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er problematisk, at sms-beskeder fra blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og departementschefen i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, er blevet slettet automatisk efter 30 dage.

I hvert fald hvis ikke relevante beskeder er blevet gennemgået og journaliseret, altså gemt på anden vis.

Det mener professor Frederik Waage fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet, efter at der er kommet nye oplysninger frem i minkskandalen, sagen om aflivning af alle mink i Danmark uden lovhjemmel.

- Der er en generel notatpligt, der gælder for myndighedsudøvelse, og som gælder i sagsbehandling.

Slettet automatisk

- Almindeligvis skal væsentlige forhold journaliseres.

- Hvis man har en ordning, hvor man efter 30 dage sletter alting, kræver det, at man er helt sikker på, at man har journaliseret alle de dokumenter, der skulle journaliseres, inden de 30 dage er gået, siger han.

Minkkommissionen, som Folketinget har nedsat til at undersøge sagen om aflivningen af mink, meddelte tidligere onsdag, at sms-beskeder fra fire medarbejdere i Statsministeriet er blevet slettet automatisk efter 30 dage.

Ud over Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen er der tale om stabschef Martin Justesen og departementsråd Pelle Pape.

Har notatpligt

Endnu vides det ikke, om væsentlige beskeder er blevet journaliseret.

Det er af flere grunde vigtigt, at de bliver det, påpeger Frederik Waage.

Blandt andet for at Minkkommissionen kan få adgang til væsentlige beskeder, når alle fire medarbejdere i Statsministeriet skal afhøres senere i år.

- For det første skal man selvfølgelig have mulighed for at få aktindsigt i et dokument. Derfor er det vigtigt, at man har notatpligten.

Kontrol er væsentlig

- Noget andet er, at man også i ombudsmandspraksis anser det som væsentligt, at man kan kontrollere regeringen efterfølgende.

- For det kan meget vel være, at der er noget, der er omfattet af ministerbetjeningsreglen eller andet, siger Frederik Waage.

Regeringen besluttede i november sidste år, at alle mink i Danmark skulle aflives på grund af frygt for smitte med muteret coronavirus.

Svarer til breve

Der var imidlertid ikke lovhjemmel til at kræve alle mink i besætninger uden for de såkaldte sikkerhedszoner aflivet.

- Det er også alvorligt i forlængelse af minksagen, siger Frederik Waage om de slettede sms-beskeder.

- Vi har at gøre med opklaringen efter et lovbrud, og at man så dér ikke muliggør, at man har den indsigt, der er efterfølgende. Dér er det ikke noget, der styrker tilliden til forvaltningen og håndteringen af sagen, at man bringer sig i sådan en situation.

- For sms'er er som udgangspunkt at betragte som dokumenter fuldt ud på linje med breve, siger han.

Overblik over mink-sagen

* April:

Der bliver konstateret covid-19 i to hollandske minkbesætninger.

* Juni:

15. juni findes der covid-19 i en minkbesætningen i Danmark, nærmere bestemt i Hjørring.

17. juni skriver Sundhedsstyrelsen, SST, og Statens Serum Institut, SSI, at “såfremt der kan ske smitte fra mink til mennesker, kan mink udgøre et smittereservoir, der kan udgøre en smitterisiko for mennesker.”

Det anbefales, at covid-19 i mink undersøges nærmere.

19. juni: Det bliver slået fast, at mink og mennesker har smittet hinanden.

24. juni: Fødevarestyrelsen begynder screening af minkfarme for covid-19.

* Juli:

6. juli starter en række myndigheder og styrelser et samarbejde omkring overvågning af situationen med covid-19 i mink. Det siges samtidigt, at man ikke mener, der er behov for at slå mink ned ud fra “et forsigtighedsprincip”.

Regeringen stopper praksis med at slå smittede minkbesætninger ned.

18. juli får Fødevarestyrelsen at vide, at smittekæder har tilknytning til minkbesætninger.

* September:

7. september skriver Sundhedsstyrelsen til Sundheds- og Ældreministeriet i et notat, at genetiske undersøgelser har vist mutationer på de dele af virus, vacciner angriber.

8. september bliver notatet sendt til Sundheds- og Ældreministeriet samt Miljø- og Fødevareministeriet, der skal vurdere yderligere tiltag for at bremse smitte hos mink.

Notatet bliver ikke forelagt nu forhenværende fødevareminister Mogens Jensen (S).

15. september skriver Fødevarestyrelsen i et notat, at SSI vurderer risikoen for smitte fra mink til menneske til at være “høj”.

Det bliver samtidigt beskrevet, at man ikke kan konkludere, at mutationer vil hæmme vaccine, men at SSI “anfører, at der fortsat sker betydelige genetiske ændringer i minkvarianten, som vækker bekymring for fremtidig human immunitet.”.

21. september modtager Sundheds- og Ældreministeriet et notat fra SSI om, at der er opstået nye virusvarianter i mink, der er spredt til mennesker. Og at det giver anledning til “generel bekymring” om mutationer af covid-19 i mink.

– Den fortsatte udvikling af virus i mink med flere og flere mutationer i spikeproteinet og spredning ved videresmitte til mennesker i Danmark, kan derfor udgøre en potentiel fare for folkesundheden, står der i notatet.

24. september skriver Sundhedsstyrelsen i et notat, at inddæmning af covid-19 i mink ikke har været tilstrækkeligt, at der kan være behov for yderligere tiltag og at manglende inddæmning kan have “store konsekvenser for smittespredningen”.

* Oktober:

1. oktober beslutter regeringen på grund af fortsat, kraftigt stigende smitte, at syge mink og raske mink inden for 7,8 kilometer af syge mink skal slås ned.

13. oktober siger SSI’s Anders Fomsgaard, at muteret covid-19 fra mink kan ødelægge effekten af en kommende vaccine.

26. oktober orienteres Folketinget om, at der er observeret mutationer af covid-19, der kan hæmme kommende vacciner.

* November:

3. november skriver SSI i en risikovurdering, at #fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner.”

Her er 225 minkfarme konstateret smittet.

4. november meddeler regeringen, at alle mink i Danmark skal slås ned.

Powered by Labrador CMS