Skal du også betale mindre i skat

Regeringen er snart klar med skatteudspil, og der er større skattelettelser end varslet i regeringsgrundlaget

Udgivet Opdateret

SVM-regeringen vil lette personskatter for i alt 6,75 milliarder kroner frem mod 2030 i det skatteudspil, der snart præsenteres.

Det erfarer Børsen.

Det er 1,75 milliarder mere end aftalt i regeringsgrundlaget, hvor der var lagt op til at lette skatten for 5 milliarder kroner.

Dog har et større råderum fået regeringen til at varsle, at større skattelettelser var på vej. De afsløres altså nu.

Forsvarsminister og fungerende økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) og finansminister Nicolai Wammen (S) får store roller at spille i de udspil for skat og 2030-plan, der snart præsenteres. Der kommer større skattelettelser end oprindelig lagt op til i regeringsgrundlaget. (Arkivfoto).

Børsen skriver, at udspillet præsenteres i denne uge.

Skal hæves

Beskæftigelsesfradraget skal hæves, og det er her, størstedelen af pengene skal bruges. Regeringen bruger ifølge Børsen i alt 4,8 milliarder kroner på at hæve beskæftigelsesfradraget, 800 millioner kroner mere end planlagt.

Tallet er efter såkaldt adfærd og tilbageløb, som dækker over, at borgerne forbruger mere, når de får flere penge mellem hænderne.

Desuden skal der indføres en ny mellemskat, topskattegrænsen skal være højere, og så skal den omtalte toptopskat indføres, skriver Børsen om udspillet og beretter, at skatteplanen skulle have været fremlagt sidste uge, men grundet Jakob Ellemann-Jensens exit fra dansk politik er det ikke sket endnu.

Kørt længe

Der afsættes også 500 millioner kroner til endnu uspecificerede skattelettelser.

Skattelettelserne vil ifølge regeringen øge arbejdsudbuddet med 5150 personer i 2030. Udspillet kommer forud for præsentationen af den for regeringen vigtige 2030-plan.

Debatten om skattelettelserne har kørt på i længere tid. Blandt andet har regioner og kommuner argumenteret for, at prioriteringerne er forkerte i en tid med presset velfærd og sundhedsvæsen.

Regeringen har desuden fået kritik fra røde oppositionspartier for, at skatteplanen ville tilgodese de rigeste i skæv grad. Den kritik fra blandt andet SF står stadig, efter at Børsen nu kan fortælle nærmere om det endelige udspil:

- I kommuner og regioner skæres der på rengøringen til ældre og folkeskoler går i ansættelsesstop.

- Når vi ikke passer bedre på vores børn, ældre, syge og sårbar, så er der for mig at se ikke råd til skæve skattelettelser. Så skal vi fikse velfærden først, udtaler SF's skatteordfører, Sigurd Agersnap, i en kommentar.

Afviser kritik

Statsminister Mette Frederiksen (S) har dog afvist kritikken flere gange og sagt, at hun ikke ser debatten om skattelettelser og velfærd som værende en enten/eller-diskussion.

Toptopskatten har været særdeles omdiskuteret. Mange af de rigeste vil ifølge Berlingske kunne slippe for at betale den.

Børsen skriver desuden, at enkelte detaljer i planen kan nå at blive ændret, inden den officielt bliver præsenteret.

Powered by Labrador CMS