Omlægning af landbrugs-midlerne endnu et problem for landmænd

Thomas Hansen, formand for Kolding Herreds Landbrugsforening.
Udgivet Opdateret

Thomas Hansen, formand for Kolding Herreds Landbrugsforening, mener, at regeringens beslutning om omlægning af landbrugsmidlerne er endnu et knytnæveslag i ansigtet på et erhverv, der i forvejen har rigeligt med problemer at slås med.

Omlægningen betyder, at op til 7 procent af den direkte landbrugsstøtte skal overføres til landdistriktsprogrammet. Konsekvensen for den gennemsnitlige landmand bliver, at han det første år vil få 14.000 kroner mindre i direkte støtte:

– Værdien af den danske kornhøst er i år i forhold til sidste år ca. 2 mia. kr. mindre pga. lavere priser på verdensmarkedet. Det kan vi ikke gøre noget ved. Men at danske landmænd over fem år skal miste 2 mia. kr. i landbrugsstøtte, samtidig med at man i mange andre lande hæver støtten til erhvervet for at sikre dets overlevelse, er ganske enkelt urimeligt. Denne politiske manøvre kommer til at koste dansk landbrug dyrt. Resultatet vil kunne ses ikke blot på bundlinjen hos landmanden men også på beskæftigelsen i landbruget og dets følgeerhverv, siger Thomas Hansen og fortsætter:

– Den enkelte landmand kan godt få del i den del af støtten, der nu kanaliseres over i landdistriktsprogrammet. Men det vil kræve, at vi laver tiltag angående bedre miljø, bedre stalde osv. Men, men, men… Endnu engang er der lagt op til en ordentlig omgang bureaukrati og bøvl, og mon ikke halvdelen af midlerne ganske langsomt vil forsvinde ned i bureaukratiets morads?

Mange landmænd har ganske enkelt ikke mulighed for at skaffe kapital til at bygge nye stalde med den nyeste teknologi og på den måde få fat i bare nogle af de penge, som regeringen nu med et pennestrøg har øremærket ”landdistriktsmidler”. Vi vil selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at dyr og miljø får det bedre – hvis blot vi kan leve af det. Sådan er virkeligheden. Men dækningsbidraget på køerne eller grisene bliver altså ikke bedre, blot fordi man med håndsrækning fra landdistriktsmidlerne sætter nye miljølysstofrør op i en gammel stald.

Hvis landbruget – Danmarks eksportlokomotiv – atter skal udvikle sig, skal vi have kreditforeningerne og bankerne med ind på banen. De spiller imidlertid først for alvor med igen, den dag landmændene kan præstere en fornuftig indtjening. Regeringens seneste landbrugsfjendske tiltag har bestemt ikke gjort det nemmere at være landmand i Danmark.

Powered by Labrador CMS