På sporet af kakaoens fremtid

Udgivet Opdateret

World Cocoa Foundation har valgt Toms som vært, når cirka 300 kakaointeressenter mødes i København for at tage endnu et skridt mod en mere bæredygtig kakaoproduktion hos verdens fem millioner kakaofarmere.

Værten er en lille spiller i kakaovolumen, men en stor spiller på konkrete erfaringer med øget bæredygtighed, effektivisering og uddannelse blandt kakaofarmere. GPS-opmåling i kakaodistrikterne og 10 cm høje træbakker til fermentering giver input til effektiv drift og øget indtægt for farmerne. Det er hjælp til selvhjælp og et nødvendigt grundlag for Toms forretning – både nu og på lang sigt.

Siden 2007 har Toms arbejdet med sporbarhed. Virksomheden vil vide, hvor produkterne kommer fra og hvem, der har produceret dem. Det giver bonus. Toms får en langtidsholdbar forsyningskæde, og ghanesiske kakaofarmere får bedre uddannelse, bedre produktionsforhold og bedre indtjeningsmuligheder.

Toms har både arbejdet med sin egen forsyningskæde og været blandt foregangsmændene på at få ny global standard for kakaoproduktion.

Sporbarhed er nøglen til forbedringer

– Vi har stort set fuld sporbarhed på alle de kakaobønner, vi anvender til hele vores produktion. Kakaobønnerne kommer fra 4.919 familiebrug i to distrikter i Ghana. Vi uddanner og rådgiver farmerne til at producere mere bæredygtigt og samtidig øge deres kakaoudbytte væsentligt, fortæller Lene Hjort Lorenzen, CSR-ansvarlig hos Toms og fortsætter:

– Bæredygtighed handler både om at støtte farmerne i eksempelvis brug af gødning, sikre minimal belastning af miljøet, udskiftning af gamle træer, beskæring, fermentering og om uddannelse af børn og voksne. Bæredygtighed forudsætter, at det er attraktivt at være kakaofarmer, og at næste generation ønsker at overtage farmene. Hvis kakaodyrkning er lig med lav indtægt, hårdt arbejde og dårlige muligheder for børns skolegang, så dør erhvervet – og så har vi et stort problem.

Farmerne skal tjene mere ved at levere en bedre kvalitet af bønner samt en mere effektiv drift med øget udbytte. WCF har hele verdens fem millioner kakaofarmere og hele chokoladeindustrien som målgruppe. En ny standard for mere bæredygtig produktion kan blive vigtig for mange mennesker og virksomheder og kan fremskynde den globale indsats mod fattigdom og børnearbejde i strid med FNs børnekonvention.

GPS-opmåling giver vigtig viden

Toms går helt praktisk til værks i Ghana og viser i bogstavelig forstand vejen frem.

– Mange ved ikke præcist, hvor stor deres farm er. Det reducerer muligheden for optimering af beskæring, gødning og genplantning. Ved at gå rundt med en GPS og kortlægge farmene, kan vi give farmerne indsigt, der rykker forretningen, fortæller Lene Hjort Lorenzen.

Gåturen med GPS’en giver mulighed for a) at beregne den mængde gødning, der skal bruges; b) optimering af genplantning med nye og andre sorter; c) skygge/sol-forholdet vurderes og kan efterfølgende justeres og d) mulige sygdomme i træerne, eksempelvis svampeangreb, kan bekæmpes. Alt sammen faktorer, der kan øge farmerens indtægt.

– Man kan sige, at GPS-opmålingen fungerer som omvandrende voksenuddannelse. Vi har sammen med Ibis fokuseret meget på uddannelse af børn og lærere, men de voksne har et stort behov for praktisk uddannelse, som kan øge deres indtægt. Dét får de med opmålingen, via de kurser vi holder, de demonstrationsfarme vi driver og fra de gartnerier, der er etableret, forklarer Lene Hjort Lorenzen.

Træbakker letter arbejdsbyrden

Et andet meget konkret eksempel på mere bæredygtig produktion og reduktion af arbejdsbyrden er bakkefermentering. For at udvikle smag, skal kakaobønner fermenteres. Det sker traditionelt i store bunker dækket til af bananblade. Men bunkerne skal vendes mange gange, og det er tungt arbejde.

Sammen med lokale partnere har Toms implementeret fermentering i 10 centimeter høje træbakker. Bakkerne fyldes og sættes ovenpå hinanden. Kun den øverste bakke skal dækkes med bananblade, og fermenteringsprocessen forløber hurtigere i bakkerne. I høstsæsonen kan der være mangel på bananblade i regnskoven, og ved bakkefermentering er forbruget af bananblade ca. seks gange mindre end ved den traditionelle bunkefermentering. Derfor skånes skovmiljøet ved bakkefermenteringen samtidig med, at farmernes arbejdsbyrde lettes.

– Det lyder så simpelt. Men det betyder rigtig meget. Smagen i bønnerne bliver bedre. Og samtidig spares der arbejdstid og mange tunge løft, siger Lene Hjort Lorenzen og forklarer, at netop en mere overskuelig hverdag og bedre indtægt er en af forudsætningerne for, at flere børn kommer i skole. Det er et problem i mange kakaoproducerende lande.

– I 2006 skrev vi under på FN’s Global Compact, som forpligter virksomheder til at skabe løbende forbedringer. Vi ønsker at nå fuld sporbarhed, fuld skolegang, og fuld udrulning af bæredygtig produktion og den unikke bakkefermenteringsmetode. Det kræver en fortsat indsats. WCF og vores arbejde for en global standard er et vigtigt led i den proces, slutter Lene Hjort Lorenzen.

Powered by Labrador CMS