Chauffør vågnede med mudder om ørerne

Lastbilchauffør i Sverige lagde slet ikke mærke til jordfaldshullet omkring ham, før han vågnede dagen efter

Udgivet Opdateret

Da den polske chauffør Piotr Dietuła parkerede sin lastbil ved en tankstation på en vej lidt nord for Gøteborg fredag aften, var det med forventningen om at fortsætte sin valfart dagen efter.

Men da han vågnede lørdag morgen, blev han mødt af en kæmpe mængde mudder, der bogstaveligt talt stod ham til halsen.

Det skriver Sveriges svar på DR, SVT.

Han endte nemlig med at sove igennem det jordfaldshul, der natten til lørdag åbnede sig under et cirka 100 meter stykke af vejen.

Var rystet

- Jeg var rystet - det var nervepirrende, siger Dietuła til SVT.

Spørgsmål: Bemærkede du ikke, at jorden faldt under dig?

- Nej, lastbilen sank halvvejs ned i jorden, svarer han til spørgsmålet fra SVT.

Efter styrtet blev han og 13 andre lastbilchauffører evakueret til et hotel i den nærliggende by Stenungsund.

Jordfaldshuller

Jordfaldshuller dannes ved en underjordisk sammenstyrtning. Jordfaldshuller kommer især, hvor undergrunden indeholder kalk, og hvor kalken er skyllet væk af vand, eller hvor der er eller har været minedrift. Jordfaldshuller kan også dannes ved, at en i istiden indlejret isblok i morænedannelser er smeltet bort. De øverste jordlag styrter sammen og ned i hulrummet, når de ikke længere kan holde til trykket.

Et jordfaldshul (delvis) fyldt med ferskvand kaldes et ferskvandshul – og et (delvis) fyldt med saltvand kaldes et saltvandshul. Et jordfaldshul under vand kaldes et undersøisk jordfaldshul.

I Danmark findes jordfaldshuller f.eks i skovene bag Møns Klint og i området ved Mønsted Kalkgruber. “Røverstuen” i Rold Skov er et jordfaldshul. Det ligger i Hesselholt Skov, som ejes af Skov- og Naturstyrelsen.

Andre steder på Jorden dannes der også jordfaldshuller. Den 2. november 2010 tidligt om morgenen opstod et jordfaldshul i et boligområde midt i landsbyen Schmalkalden nær Thüringen i Tyskland. I løbet af ganske få minutter opstod et krater, hvor ca. 12.000 kubikmeter jord (samt en enkelt personbil) forsvandt i dybet. Det største jordfaldshul er Xiaozhai Tiankeng (Det himmelske jordhul) i Kina.

Kilde: Wikipedia.

Mindst tre kvæstet

Mindst tre personer blev kvæstet som følge af sammenstyrtningen, og både flere biler og en bus skulle være kørt i hullet.

Det var vedvarende regn, som gjorde jorden blød nok til at styrte sammen.

Desuden efterforsker politiet ifølge SVT, om sprængningsarbejde ved en nærliggende bygning kan have spillet en rolle.

Efter jordfaldshullet indtraf, blev Piotr Dietula og 13 andre lastbilchauffører evakueret til et hotel i den nærliggende by Stenungsund.

Undgå området

Beredskabet har ikke kunnet udelukke, at jorden kan skride yderligere.

Trafikanter og den generelle offentlighed er derfor blevet bedt om at undgå området.

Ifølge Niclas Fogelqvist, befalingsmand ved redningstjenesten i området ved Gøteborg, er der også bygninger i det berørte område. Der er ingen meldinger om tilskadekomne i den forbindelse.

Til gengæld er en Burger King-filial ved afkørslen til Stenungsund ifølge den svenske avis Aftonbladet blevet ødelagt i skredet.

Enorm trafik

Politiet vurderer, at trafikken omkring området kommer til at være "enorm" det næste lange stykke tid.

10.000 køretøjer passerer hver dag strækningen, som desuden også fungerer som en slags hovedpulsåre til den sydlige del af Norge.

Powered by Labrador CMS