Chokmelding: Nyt rentehop

USA hæver renten voldsomt

Udgivet Opdateret

Den amerikanske centralbank hæver renten med 0,75 procentpoint i et forsøg på at bekæmpe den buldrende inflation.

Det er anden gang siden juni, at renten hæves med så meget. Desuden er det fjerde gang alene i år, at centralbanken (Fed) hæver renten.

Da man gjorde det tilbage i juni, havde man ikke set en større rentestigning siden 1994.

Fed forsøger med en aggressiv tilgang at få inflationen under kontrol. Den har været ustyrlig, siden Rusland indledte en offensiv i Ukraine tilbage i februar.

Energipriser stiger

En af de afledte effekter af krigen har nemlig været stigende energipriser. Det har sat en bølge af prisstigninger i gang på tværs af forbrugerområdet.

Den amerikanske centralbank slår til og hæver renten.
Den amerikanske centralbank slår til og hæver renten.

Senest i juni steg forbrugerpriserne i USA med hele 9,1 procent sammenlignet med samme måned sidste år.

Det er den største årlige inflationsstigning, landet har registreret de seneste 40 år, skrev nyhedsbureauet Reuters.

Renter

Rente betegner ofte prisen, der er knyttet til lån eller udlån af penge. Mere generelt bruges betegnelsen om den betaling, en låner af et aktiv betaler til ejeren som kompensation for aktivets anvendelse. Jordrente er således den løbende indkomst, som ejeren af et jordstykke kan indtjene som følge af sit ejerskab ved at bortforpagte jordstykket (eller alternativt ved selv at udnytte det i sin virksomhed). På tilsvarende vis anvendes begreber som ressourcerente og mere generelt knaphedsrenter.

Renten angives oftest som en procentsats per betalingsperiode, f.eks. per år. Rente kan betales løbende eller tilskrives det lånte beløb, der således vokser, hvorved fænomenet rentes rente opstår.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS