Elon Musk i kæmpe kovending

Musk spurgte Twitter-brugere, om konti, der skrev om hans lokation, bør genåbnes øjeblikkeligt. Svaret var ja

Udgivet Opdateret

Først var de udstødte - nu er de pludselig velkomne igen. 

Twitters ejer, Elon Musk, har ikke opbakning fra Twitters brugere til at smide profiler, der har berettet om hans lokation, på porten.

I hvert fald ikke hvis man skal tro den afstemning, som rigmanden har holdt på det sociale medie.

Her svarer 58,7 procent af de 3,7 millioner mennesker, som har stemt, at Elon Musk bør genåbne de lukkede profiler. 41,3 procent svarer, at han skal vente en uge og så genåbne dem.

En krænkelse af privatlivet

Sagen handler blandt andet om en række profiler på Twitter, som var automatiserede til at spore og lave opslag om flyaktivitet - heriblandt privatfly ejet af Elon Musk og andre milliardærer.

Elon Musk mener, at det var en krænkelse af hans privatliv og desuden bragte ham i fare.

Ud over at lukke profilerne har han blandt andet skrevet, at han vil tage juridisk affære mod en af personerne bag profilerne, Jack Sweeney, efter en hændelse, hvor en mand kravlede op på kølerhjelmen af Musks bil, hvor hans søn sad i.

Journalister også udelukket

Sweeney sagde fredag aften til det amerikanske medie CNN, at han endnu ikke havde hørt fra Musks advokater.

Ud over Jack Sweeneys profiler blev en række journalister også udelukket fra Twitter. Det er blandt andre Ryan Mac fra The New York Times og Drew Harwell fra The Washington Post.

Præcist hvorfor de to blev udelukket, skrev Musk ikke noget om, men han har antydet, at også de har "doxxet" ham. Doxxing er internetslang for at offentligt røbe nogens lokation og eller personlige oplysninger som arbejdsplads eller lignende. 

Ville tale om demokratiets ende

Ifølge Ryan Macs profil på Muckrack, et socialt medie for journalister, arbejder han med at "følge verdens milliardærer og rapportere om, hvordan de tjener og bruger deres penge".

- Hvis nogen i realtid røbede lokationer og adresser på New York Times-journalister, ville FBI (USA's forbundspoliti, red.) efterforske det, der ville være afhøringer i Kongressen, og Biden (Joe Biden, USA's præsident, red.) ville have holdt en tale om demokratiets ende, skrev Elon Musk fredag.

Bliver genåbnet

Lukningen af journalisternes konti har mødt kritik fra både FN, EU og Journalister Uden Grænser (RSF).

Tidligt lørdag morgen dansk tid skriver Elon Musk på Twitter, at profiler tilhørende folk, som har "doxxet" ham, vil blive genåbnet.

- Folket har talt. Brugere, som doxxede min lokation, får deres suspendering ophævet, skriver Musk.

Ryan Mac og Drew Harwells profiler er klokken 06.40 dansk tid blevet genåbnet. Det er Jack Sweeneys profil Elonjet, som følger Elon Musks privatfly, ikke.

Beskeden til Elon Musk fra Twitters brugere er klar: Genåbn konti for de brugere, som har rapporteret om hans lokation i realtid. (Arkivfoto).
Beskeden til Elon Musk fra Twitters brugere er klar: Genåbn konti for de brugere, som har rapporteret om hans lokation i realtid. (Arkivfoto).

Kort om Elon Musk

* Musk er en sydafrikanskfødt canadisk-amerikansk forretningsmagnat, ingeniør, opfinder og investor. Han flyttede til Canada som 17-årig.

* Han grundlagde Tesla i 2003.

* Han er blandt andet kendt for at være meget aktiv på det sociale medie Twitter.

* Musk er også stifter af rumfartsselskabet SpaceX, som i 2020 sendte en bemandet rumkapsel op til Den Internationale Rumstation (ISS).

* Musk stiftede SpaceX i 2002.

* Han er desuden medstifter af e-handelstjenesten Paypal. PayPal blev i 2002 solgt til eBay for 1,4 milliarder dollar.

Kilde: Ritzau, Wall Street Journal og tesla.com.
Powered by Labrador CMS