Får livstid for at dræbe jogger

36-årig mand fra Georgia er idømt endnu en livstidsstraf i forbindelse med drabet på en sort jogger i 2020

Udgivet Opdateret

En dommer i Georgia i USA har mandag idømt den 36-årige Travis McMichael fængsel på livstid i sagen om drabet på Ahmaud Arbery, en sort mand som blev dræbt af skud under en løbetur i 2020.

McMichael er tidligere idømt livstid for selve drabet på den 25-årige jogger.

Mandagens afgørelse faldt i en føderal sag, der handler om hadforbrydelse og bortførelse.

Tidligere kendt skyldige

Travis McMichaels 66-årige far, Gregory McMichael, og deres nabo William Bryan er ligeledes dømt for drab. De blev i februar også kendt skyldige i at have angrebet Arbery på grund af hans hudfarve.

De to ventes at få deres straf senere mandag.

Under sidste års retssag om drabet hævdede de tre anklagede mænd, at de handlede i selvforsvar.

Fanget på video

Arbery var løbet forbi deres indkørsel, og fordi der havde været flere indbrud i kvarteret, var de i deres gode ret til at skyde, lød forsvaret under retssagen.

Drabet vakte stor opmærksomhed, da det skete i 2020. Blandt andet på grund af en videooptagelse af det.

Dommer Lisa Godbey Wood sagde, da hun mandag idømte Travis McMichael endnu en livstidsdom, at den uhyggelige video nu er ætset ind i hendes hukommelse.

- Du hader sorte

- Du gjorde det på grund af farven på hr. Arberys hud, sagde dommeren.

Faren til den dræbte jogger, Marcus Arbery, sagde under retssagen om de tre anklagede mænd:

- De tre djævle har knust mit hjerte i småstykker, som ikke kan findes eller repareres.

- Du hader sorte mennesker, sagde han henvendt til Travis McMichael.

Drabet på Ahmaud Arbery udløste i 2020 demonstrationer i USA, og daværende præsident Donald Trump kaldte videoen "meget foruroligende."

Det er et af flere drab på sorte mennesker i de seneste år, som har sat nyt fokus på racisme i det amerikanske politi og retssystem samt på USA's våbenlove.

Travis McMichael var i forvejen idømt livstid for drab på den 25-årige sorte jogger Ahmaud Arbery i delstaten Georgia i 2020. Nu får han endnu en livstidsdom i en føderal retssag om hadforbrydelse. Drabet var ifølge den føderale domstol racistisk motiveret. (Arkivfoto)
Travis McMichael var i forvejen idømt livstid for drab på den 25-årige sorte jogger Ahmaud Arbery i delstaten Georgia i 2020. Nu får han endnu en livstidsdom i en føderal retssag om hadforbrydelse. Drabet var ifølge den føderale domstol racistisk motiveret. (Arkivfoto)

Forbrydelser motiveret af had og had alene

Ifølge politiet er hadforbrydelser en alvorlig krimalitetsform – og et strafbart forhold – der er motiveret af had til personer, som gerningsmanden – eller gruppen af gerningsmænd – oplever som anderledes på grund af disse personeres etnicitet, religion, tro eller seksuelle orientering.

Med andre ord bliver en forbrydelse til en hadforbrydelse, hvis forbrydelsen er motiveret af had og ikke kun være motiveret af, at gerningsmanden ønsker at udøve vold, stjæle eller begå andre former for kriminalitet.

Ifølge politiet består en hadforbrydelse af to elementer. Der er den strafferetlige forbrydelse, i form af verbale overgreb, trusler, vold, hærværker, tyveri, røveri eller lignende. Derudover er der et element, der ses ved, at et offer bliver udvalgt grundet netop had.

Hadforbrydelser er, ifølge politiet, ofte vilkårlige. En hadforbrydelse finder ofte uprovokeret sted, hvor offer og gerningsmand på forhånd ikke har haft kontakt.

En hadforbrydelse kan knyttes til straffelovens § 81 nr. 6 om motiv som strafskærpende omstændighed for strafudmålingen. De motivgrunde der benævnes i § 81 nr. 6 er: etnisk oprindelse, tro, seksuel orientering eller lignende, skriver politiet.

Politiet har følgende råd til folk, der bliver ofre for en hadforbrydelse: 

*Forsøg at påkalde dig omgivelsernes opmærksomhed.
*Bring dig selv i sikkerhed.
*Skaf hjælp.
*I en nødsituation: Ring 112.
*Anmeld overfaldet til politiet.
*Fremlæg alle detaljer vedrørende episoden, herunder om du mener, hændelsen er motiveret af had til din etnicitet, religion, tro eller seksuelle orientering.
*Hvis du er blevet overfaldet eller udsat for vold: Undlad at skifte tøj eller tage bad – det kan ødelægge beviser.
*Kontakt læge eller skadestue for akut hjælp – din egen læge kan henvise til psykologhjælp.
*Udskift låsen til dit hjem, hvis dine nøgler er blevet stjålet.

Politiet har følgende råd til folk, der er vidner til hadforbrydelser: 

*I en nødsituation: Ring 112.
*Anmeld overfaldet til politiet.
*Bring dig selv i sikkerhed.
*Undlad at gribe ind fysisk, hvis du selv risikerer at lide overlast.
*Skriv alt ned, du husker om hændelsen, så snart du har mulighed for det, inklusiv om der blev udvekslet fx racistiske eller homofobiske ytringer.

Det er vigtigt at anmelde hadforbrydelser

Ifølge politiet er det vigtigt, at hadforbrydelser bliver anmeldt, fordi man på den måde kan medvirke til at forhindre, at andre bliver offer for samme gerningsmands handlinger. Hvis man tror, at man har været offer for en hadforbrydelse i forbindelse med vold, røveri eller andet, er det vigtigt, at man fortæller det, når man anmelder sagen til politiet.

Det er nemlig gerningsmandens motiv, der er afgørende for, om det, du har været udsat for, kan karakteriseres som en hadforbrydelse, skriver politiet.

Kilde:

Politiet om hadforbrydelser.

Powered by Labrador CMS