Far og datter blandt de 23 døde

En tornado har skabt store ødelæggelser i det sydøstlige USA, hvor mindst 23 personer har mistet livet

Udgivet Opdateret

Mindst 23 personer meldes nu dræbt efter en tornado og et voldsomt tordenvejr fredag ramte den amerikanske delstat Mississippi.

Det skriver det amerikanske medie CNN.

Blandt de døde er en far og hans lille datter. De er blevet fundet døde i deres hjem, rapporterer Alan Gurly i Monroe County til NBC News.

Dødstallet stiger løbende og var tidligere opgjort til 14.

Store ødelæggelser

Uvejret har skabt store ødelæggelser over en strækning på 160 kilometer.

En af de hårdest ramte områder er byen Rolling Fork, som en beboer beskriver som fuldstændigt udslettet.

- Jeg har aldrig set noget lignende, siger beboeren Brandy Showah til CNN.

- Dette var en rigtig skøn lille by, og nu er den væk.

Tusindvis er lørdag uden strøm som følge af uvejret.

80 kilometer i timen

CNN skriver, at tornadoen ifølge USA's meteorologiske institut - The National Weather Service - bevægede sig med en hastighed på 80 kilometer i timen, da den strøg gennem Rolling Fork fredag aften lokal tid.

Også Silver City, der ligger i nærheden af Rolling Fork, er hårdt ramt. Myndighederne opfordrer folk, der ikke bor i den lille by, til at blive væk, medmindre de har familie på stedet, skriver mediet ABC News.

For situationen er kaotisk og jo mere trafik, der er i byen, jo vanskeligere bliver arbejdet for de redningsarbejdere og eftersøgningshold, der forsøger at finde overlevende efter tornadoen i Silver City.

Det er langtfra første gang, at Mississippi bliver ramt af en tornado. Her ser ødelæggelserne efter en tornado i den amerikanske delstat i april 2020. (Arkivfoto).
Det er langtfra første gang, at Mississippi bliver ramt af en tornado. Her ser ødelæggelserne efter en tornado i den amerikanske delstat i april 2020. (Arkivfoto).

73 dør hver år

Rolling Fork og Silver City ligger i et landligt områder henholdsvis cirka 100 og 130 kilometer nord og nordøst for delstatshovedstaden Jackson.

Ifølge CNN registreres der i gennemsnit 1150 tornadoer på tværs af USA hvert år. De koster i gennemsnit 73 personer livet årligt.

Til sammenligning koster tornadoer mellem 10 og 15 liv om året i Europa. Her er tornadoerne som regel langt svagere og mindre end i USA.

Særligt de sydlige, centrale og østlige delstater i USA bliver ramt. Tornadoer ses til gengæld sjældent i de vestlige stater langs stillehavskysten.

Texas er den delstat, der oftest bliver ramt.

Fakta om tornadoer

En tornado er en hvirvelvind, der ved høj hastighed er i stand til forårsage store ødelæggelser på sin vej.

Vejrfænomenet kendetegnes ved dens cirkulære rotation af en synlig luftsøjle.

At dømme ud fra de meteorologiske forhold, der herskede i atmosfæren i forbindelse med de kraftige byger, tyder mere og mere på, at det næsten kun kan have været en tornado, der slog til på Møn.

Når ordet 'tornado' buges, skyldes det, at hvirvelvinden ikke dannes på samme måde som en normal, dansk skypumpe.

Kilde: Wikipedia og TV2
Powered by Labrador CMS