Kronprinsessen brød ud i tårer

Rørende øjeblikke, da det norske kronprinspar besøgte stedet hvor to personer blev dræbt af skud i Oslo natten til lørdag

Udgivet Opdateret

Det norske kronprinspar Haakon og Mette-Marit havde taget deres yngste søn - prins Sverre Magnus - med, da de lørdag lagde blomster på pladsen foran London Pub i Oslo, hvor to personer natten til lørdag blev dræbt.

Lørdag skulle der være afholdt en stor pride-parade i området. Men den er nu aflyst.

Mette-Marit var tydeligt berørt over situationen.

Det samme var kronprins Haakon, da han efter blomsternedlæggelsen kom med korte kommentarer til den voldsomme hændelse:

"Vi skal i disse dage forsøge at passe ekstra godt på hinanden. Pas på vennerne i det miljø, der er hårdest ramt. Det er vigtigt, at vi står fast på, hvem vi er. At Norge er et land, hvor det er tilladt at elske hvem man vil og være sammen med hvem man vil. Det skulle markeres og fejres i dag. Det var ikke sådan, vi havde forestillet os. Det er vigtigt, at vi står op for de rettigheder og de værdier. Det er ikke noget, vi kan tage for givet, det er noget, vi skal kæmpe for, og det gør vi i dag" sagde kronprins Haakon ifølge en pressemeddelelse fra det norske hof.

Kronprinsesse Mette-Marit var tydeligt rørt, da hun sammen med sin søn, Sverre Magnus og sin mand, kronprins Haakon lørdag besøgte stedet, hvor to personer natten til lørdag blev skudt i Oslo.
Kronprinsesse Mette-Marit var tydeligt rørt, da hun sammen med sin søn, Sverre Magnus og sin mand, kronprins Haakon lørdag besøgte stedet, hvor to personer natten til lørdag blev skudt i Oslo.

OVERBLIK SKYDERI I OSLO

To personer er bekræftet døde efter et skyderi i det indre Oslo natten til lørdag.

Én formodet gerningsmand er pågrebet. Han er sigtet for drab, drabsforsøg og terrorhandlinger.

Her følger et overblik over reaktioner, der er kommet efter skyderiet.

* Kong Harald:

- Min familie og jeg er forfærdede over nattens skudtragedie i Oslo centrum, hvor to mennesker er dræbt og mange såret. Vi føler med alle pårørende og berørte og sender varme tanker til alle, der nu er bange, urolige og i sorg.

- Vi må stå sammen om at forsvare vores værdier: Frihed, mangfoldighed og respekt for hinanden. Vi må fortsat stå op for, at alle mennesker skal føle sig trygge. Nu må vi passe godt på hinanden.

* Jonas Gahr Støre, Norges statsminister:

- Skyderiet udenfor London Pub i Oslo i nat var et grusomt og dybt rystende angreb på uskyldige mennesker. Mine tanker går til de ramte og deres pårørende.

* Emilie Enger Mehl, Norges justits- og beredskabsminister:

- Dette er en meget alvorlig hændelse, der ryster os alle. Mine tanker går til de dræbte og sårede og alle berørte. Norge er et tillidssamfund, hvor alle skal føle sig trygge udenfor en lørdag aften, siger hun i en udtalelse.

* Eskil Pedersen, tidligere leder for den politiske ungdomsorganisation AUF.

Han var på London Pub lige før skyderiet.

– Har brugt natten på at komme i kontakt med venner, der var der, skriver han i en sms til VG.

- Det her ryster hele queer-miljøet. Jeg er tom for ord.

* Rohan Sandemo Fernando, pressechef i Pride.

- Vores tanker går til de pårørende og de sårede. Oslo Pride har nedsat et kriseberedskab og er i løbende dialog med politi og andre relevante instanser, siger han.

* Jim Ekberg, daglig leder for bøssebaren Elsker, der ligger tæt på London Pub.

- Jeg synes, det er ulækkert, at den slags sker i vores miljø og homokvarteret i det centrale Oslo. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Jeg er chokeret.

* Sigmund Nilsen Myre, en del af en gruppe, som har samlet sig ved gerningsstedet tidligt lørdag morgen for i stilhed at mindes ofrene for skyderiet.

- Vi skal ikke lægge flagene fra os, vi skal ikke skjule kærligheden og det at elske, hvem man vil, siger han.

Kilde: NTB, VG og NRK
Powered by Labrador CMS