Putin er desperat - giv ham en kop te

Måske roen først indfinder sig, hvis Putin får serveret en stærk kop te, som han plejer at give sine politiske modstandere, skriver Newsbreak.dk's chefredaktør Claus Jessen

Store dele af verden protesterer nu mod Putins galskab.
Store dele af verden protesterer nu mod Putins galskab.
Udgivet Opdateret

Er den russiske præsident Putin blevet splitterravende gal?

Det er ikke til at vide.

Men hans handlinger og ord tyder på, at han er mere desperat end nogensinde.

Derfor er han for alvor farlig nu.

Han er ved at besætte et land, hvor størsteparten af befolkningen ikke vil vide af ham. Han er på vej ind i en bymæssig guerillakrig, som kan tage årevis. 

Putin kan muligvis vinde over de ukrainske styrker. 

Men folkets kærlighed og respekt kan han ikke skyde sig vej til. Og der er vel og mærke tale om  en befolkning, som Putin selv kalder et broderfolk. 

Man tør slet ikke tænke på, hvad han er parat til at gøre mod alle os, der ikke er i familie med ham.

Vestens omfattende sanktioner er begyndt at ramme Rusland hårdt.  Mere kommer til.

Landet er på vej mod statsbankerot. Den menige russer vil blive sendt yderligere tilbage i armod. 

Middelklassen vil snart opleve, at de materielle goder, som de netop var begyndt at vænne sig til, forsvinder eller bliver ubrugelige på grund af mangel på reservedele.

De rigeste russere vil næppe støtte Putin i al fremtid. Deres formuer er indefrosne og begyndt at smuldre. Deres rejselyst er stækket, og oligarker kan ikke lide at få deres bevægelsesfrihed indskrænket.

Putin ved godt, at han fra alle sider efterhånden er trængt op i en krog. Hans drømme om et stort og samlet russisk rige er endt i et regulært mareridt.

Det er måske netop derfor, at han i stigende grad truer med en altomfattende atom-krig. Alle andre kort har han selv tabt på gulvet.

Senest har  den russiske præsident fastslået, at hele verden vil blive inddraget i en krig, hvis luftrummet over Ukraine bliver lukket.

Journalist, forfatter og Rusland-kender Samuel Rachlin har i flere interviews fastslået, at Putin ikke truer med noget, som han ikke er parat til at gennemføre. 

Rachlin frygter, at krigen i Ukraine kan udvikle sig til, at Putin finder atomvåbene frem for ikke at tabe krig og ansigt.

Det sætter Vestens ledere i et forfærdende dilemma. Vi har med en mand at gøre, som godt ved, at han aldrig i fremtiden vil have en chance for at komme i reel dialog med ret mange ledere i verden.  Dertil har han løjet for meget og optrådt alt for aggressivt. 

Han kan besejre Ukraine - men aldrig vinde kampen. 

Putin har lige nu ikke ret meget at vinde - men alt at tabe. Hvordan forhandler man med sådan en desperat mand, som altid vil slå hårdt tilbage, og som aldrig vil erkende et nederlag og give fortabt.

Det er jo en umulig opgave at tale sådan et menneske til ro. Hvis man udviser besindighed, så føler han sig mere magtfuld og styrket i sin krigsførelse.

Hvis man truer ham, så giver han dobbelt igen. 

Man fristes til at tro, at Putin og Trump har gået i samme skole. 

Måske roen først kan indfinde sig, hvis Putin får serveret en rigtig stærk kop the.

En af den slags som han selv har serveret for flere af sine politiske modstandere.

Spørgsmålet er blot, hvem der har kopperne - og hvem der tør brygge noget, som virker...

Powered by Labrador CMS