Russisk oprør kom fra toppen

Wagner-leder Jevgenij Prigozjin have ikke gjort oprør uden opbakning højere oppe, skriver The New York Times

Udgivet Opdateret

En højt rangerende russisk general havde indgående kendskab til Wagner-leder Jevgenij Prigozjins planer om at gøre oprør mod landets militære ledelse.

Det hævder anonyme amerikanske embedsmænd på baggrund af amerikanske efterretninger til avisen The New York Times.

Ifølge embedsmændene drejer det sig om Sergej Surovikin. Der spekuleres i, at han muligvis hjalp Prigozjin med at planlægge oprøret, der dog endte med at blive afblæst.

Styrkede russisk defensiv

Sergej Surovikin er ifølge The New York Times en velrespekteret militær leder, som var med til at styrke den russiske defensiv efter Ukraines modoffensiv sidste år.

Han blev erstattet som lederen af de russiske styrker i Ukraine af Valerij Gerasimov tidligere i år.

The New York Times skriver også, at det tyder på, at andre russiske generaler muligvis støttede Prigozjin i at udfordre lederskabet i Ruslands forsvarsministerium.

Havde opbakning

Både tidligere og nuværende embedsmænd mener således, at Wagner-chefen ikke havde startet sit oprør, medmindre han var overbevist om, at andre magtfulde personer ville bakke ham op.

Wagner-gruppen rykkede lørdag op gennem Rusland og stoppede angiveligt 200 kilometer fra Moskva.

Oprøret blev afblæst for at "undgå et blodbad" med en aftale, der blev til ved hjælp af Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko.

Vil ikke ændre i staben

Var Sergej Surovikin rigtignok involveret, er det ifølge The New York Times endnu et tegn på den pressede situation, som Ruslands præsident, Vladimir Putin, befinder sig i.

- Putin er tilbageholdende med at ændre sin stab. Men hvis efterretningstjenesten lægger en fil på Putins skrivebord, der implicerer Surovikin, kan det ændre sig, siger Alexander Baunov, der er analytiker ved tænketanken Carnegie, til The New York Times.

Sergej Surovikin (tv.) hjalp muligvis Wagner-gruppen med at planlægge oprøret, der dog endte med at blive afblæst, skriver The New York Times. (Arkivfoto).
Sergej Surovikin (tv.) hjalp muligvis Wagner-gruppen med at planlægge oprøret, der dog endte med at blive afblæst, skriver The New York Times. (Arkivfoto).

WAGNER-GRUPPEN

Wagnergruppen (russisk: Группа Вагнера, Gruppa Vagnera også kendt som Group Wagner, PMC Wagner, ChVK Wagner, (Russisk: ЧВК Вагнера, tr. TJVK Vagnera)) er en russisk paramilitær organisation. baseret i Krasnodar kraj.

Organisationen har været aktiv i en række konfliktområder og har deltaget i flere konflikter i Afrika, Mellemøsten og i Ukraine. Organisationen har deltaget i operationer i Borgerkrigen i Syrien på den syriske regerings side, og fra 2014 til 2015 i Krigen i Donbass i Ukraine til støtte for separatisterne i de selverklærede folkerepublikker Donetsk og Luhansk og ved Ruslands annektering af Krim og under krigen i Ukraine i 2022.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS