Russiske soldater dør af druk

Mange russiske soldater i Ukraine sættes ud af spillet af alkohol, rapporterer britiske efterretningskilder

Udgivet Opdateret

Et stærkt overdrevent forbrug af alkohol er almindeligt i det russiske samfund, og det afspejles i militæret, hvor det er accepteret at drikke - selv i kamp, hedder det i en ny rapport fra den britiske efterretningstjeneste.

En stor del af dødsfaldene blandt de russiske styrker er ikke direkte relateret til kampe mod ukrainerne, men skyldes forkert håndtering af våben, trafikulykker og forfrysninger.

"Ekstremt højt"

Det britiske forsvarsministerium henviser til en rapport på tv-stationen Telegrams nyhedskanal. 

Rapporten handler om "et meget stort antal hændelser", hvor russiske soldater er døde eller kommet til skade som følge af alkohol.

- Mens op mod 200.000 russere er blevet såret eller dræbt under landets invasionskrig i Ukraine, så er et betydeligt mindretal af disse blevet såret eller dræbt af andre årsager end kamp, hedder det i den britiske rapport.

Ifølge den russiske tv-station er tallet "ekstremt højt".

Lykkedes ikke

Meget tyder på, at Rusland snart kommer til at fjerne den øverstbefalende for invasionsstyrkerne i Ukraine, Valerij Gerasimov, skriver den amerikanske tænketank Institute for the study of war (ISW).

Ifølge ISW er det ikke lykkedes for Gerasimov at indfri forventningerne om, at få militæret til at nå et erklæret mål om at indtage Donetsk og Luhansk inden udgangen af marts.

Demografisk tragedie

Gerasimov blev i januar indsat på sin post efter Sergej Surovikin som øverstbefalende i Ukraine.

Den forventede levealder i Rusland er i dag på niveau med levealderen i det fattige og katastroferamte Haiti, og en demografisk tragedie i det store land er taget stadig mere til under præsident Vladimir Putin.

Krig, pandemi, alkoholmisbrug og masseudvandring har de seneste tre år medført, at Rusland har mistet to millioner flere mennesker end normalt.

Levealder faldet 

Den forventede levealder for 15-årige russiske drenge er faldet med fem år i dette årti og ligger på samme niveau som i Haiti, et land præget af ekstrem fattigdom, naturkatastrofer og bandevold, skriver The Economist.

Russiske mænd dør ifølge officiel statistik seks år tidligere end mænd i Bangladesh og 18 år tidligere end mænd i Japan.

Fødselstallene lave

Og kønsbalancen bliver stadig mere skæv, når unge mænd enten dør i krig eller flygter fra landet. Fødselstallene er i forvejen rekordlave. 

I april 2022 var antallet af fødte russere nede på samme niveau, som under den tyske besættelse under Anden Verdenskrig.

Der er i dag 10 millioner flere kvinder end mænd i Rusland.

En stor del af dødsfaldene blandt de russiske styrker er ikke direkte relateret til kampe med ukrainerne, men forårsages af alkohol. Vodka får mange til at håndtere våben forkert eller forvolder trafikulykker, hedder det i britisk efterretningsrapport. (Arkivfoto).
En stor del af dødsfaldene blandt de russiske styrker er ikke direkte relateret til kampe med ukrainerne, men forårsages af alkohol. Vodka får mange til at håndtere våben forkert eller forvolder trafikulykker, hedder det i britisk efterretningsrapport. (Arkivfoto).

Vladimir Putin

Navn: Vladimir Vladimirovitj Putin.

Født: 7. oktober 1952.

Fødested: Leningrad (nu Sankt Petersborg), Rusland.

Søn af: Fabriksarbejder Vladimir Putin og Maria Putin.

Nationalitet: Russisk.

Uddannelse: Jura ved Leningrad Universitet 1975.

Civilstand: Skilt. Gift med Ludmila Shkrebneva Putin fra 1983 til 2014.

Fritidsinteresser: Judo. Har det sorte bælte.

Kilde: Ritzau
Powered by Labrador CMS