Sender kampfly til Ukraine

Polen er klar allerede om et par dage lyder det

Udgivet Opdateret

Polen sender inden for de kommende dage mindst fire sovjetiskbyggede MiG-29-kampfly til Ukraine, som kan bistå i krigen mod Rusland. Det oplyser præsidenten.

Siden starten af invasionen har Ukraine ønsket hjælp fra andre nationer, for at kunne klare sig mod russerne i luften.

Ville kræve oplæring

De polske fly er sovjetiske, hvilket de ukrainske piloter er oplært i. 

Modsat skulle de oplæres i at bruge eksempelvis F16-fly fra England, som tidligere har villet byde ind med støtte til luften.

Ifølge Polens præsident, Andrzej Duda, forberedes yderligere leverancer af samme model.

Flere bliver klargjort

- Vi vil inden for de næste par dage aflevere, så vidt jeg husker, fire fly til Ukraine i fuld funktionsdygtig stand. Resten er ved at blive klargjort og serviceret, siger Andrzej Duda torsdag.

Den polske præsident kom med udmeldingen under et fælles pressemøde i Warszawa sammen med den tjekkiske præsident, Petr Pavel.

Klar til april

For omkring en uge siden meddelte den polske præsident, at landet var klar til at sende kampfly til Ukraine. 

Han gav dog ikke en præcis tidsplan for leveringen.

Tirsdag sagde den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, at Polen kan give flyene til Ukraine inden for de næste 4-6 uger, hvilket vil være i april.

Kampfly at samme type som dette er på vej til Ukraine fra Polen.
Kampfly at samme type som dette er på vej til Ukraine fra Polen.

KORT OM KONFLIKTEN

Krigen i Donbass, også kendt som Krigen i Østukraine er en igangværende konflikt siden 2014 i regionen Donbass i det østlige Ukraine.

Konflikten startede efter Den ukrainske revolutionen i 2014 og Krimkrisen i 2014. Separatister overtog kontrollen med offentlige bygninger, og erklærede Donbass uafhængigt fra Ukraine. Den 6. april 2014 blev Folkerepublikken Donetsk oprettet i Donetsk oblast, dette markerer starten på konflikten. Den 27. april samme år blev Folkerepublikken Lugansk i Luhansk oblast oprettet. I alt er over 5.000 mennesker er meldt dræbt og over 1,5 millioner er drevet på flugt.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS