Trump vinder første omgang

Nu bliver han svær at stoppe

Udgivet Opdateret

KORT RESUME AF ARTIKLEN

Donald Trump vandt det første caucus i Iowa med over 50% af stemmerne.

Ron DeSantis og Nikki Haley kæmper om andenpladsen med henholdsvis 21,4% og 19,4%.

Et caucus i Iowa er en vælgermødeafstemning til at vælge delegerede for Republikanerne.

Trump udtrykker taknemmelighed til Iowa-vælgerne på hans sociale medie, Truth Social.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

USA's tidligere præsident Donald Trump sikrede sig natten til tirsdag dansk tid, hvad der lader til at blive en overbevisende sejr ved det første caucus i Iowa, hvor vælgerne skulle beslutte, hvem de ønsker som præsidentkandidat for Republikanerne.

Floridas guvernør, Ron DeSantis, og tidligere FN-ambassadør Nikki Haley kæmper om andenpladsen, viser forudsigelser fra analyseinstituttet Edison Research.

Med mere end 60 procent af stemmerne talt op tidligt tirsdag morgen dansk tid har Trump 50,6 af stemmerne, mens DeSantis har 21,4 procent og Haley 19,4 procent.

Et caucus er en slags uformel vælgermødeafstemning, hvor formålet er at vælge delegerede, der på partiernes nationale konventer stemmer på en kandidat.

Trumps forspring er uoverstigeligt.

Hvis Haley eller DeSantis skal overhale ham, skal de have langt størstedelen af de stemmer, der endnu ikke er talt op, hvilket ville være en dramatisk og usandsynlig vending af udviklingen.

Trump takker

- Tak, Iowa, jeg elsker jer alle!!, skriver Trump med versaler på hans eget sociale medie, Truth Social.

Vælgerne i Iowa trodsede farligt lave temperaturer for at samles på mere end 1600 forskellige lokationer i delstaten.

Ekspræsident Donald Trump talte mandag til de republikanske vælgere i delstaten Iowa. Natten til tirsdag dansk tid tyder alt på, at de vil pege på ham som partiets præsidentkandidat.

Mange af de fremmødte vælgere udviste stor støtte til Trump, viser en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Edison Research.

Kun en tredjedel af de deltagende sagde, at Trump ikke er egnet som præsident, hvis han dømmes for en forbrydelse.

Næsten to tredjedele sagde, at de ikke tror på ægtheden af den siddende præsident demokraten Joe Bidens valgsejr i 2020.

Trump er blandt andet tiltalt for at have forsøgt at omstøde det amerikanske præsidentvalg i 2020 og for at have opildnet til stormløbet mod Kongressen.

Samles i små grupper

I modsætning til et normalt valg skal vælgerne ved caucus i Iowa samles i små grupper, hvor de afleverer hemmelige stemmesedler, efter at repræsentanter for de forskellige kandidater har holdt taler.

Ifølge USA's National Weather Service føltes temperaturen på grund af stærk vind som helt ned til 45 frostgrader i dele af delstaten mandag.

Edison Research forudsiger, at der vil være omkring 120.000 afgivne stemmer ved mandagens caucus.

Det er en del færre end de 187.000 stemmer, der blev afgivet, da der blev sat rekord i delstaten ved det republikanske caucus i 2016.

Svært at stoppe Trump

Typisk vælger Republikanerne først partiets nominerede senere på året, efter at mange stater har afholdt primærvalg.

Men Trump er så langt foran sine rivaler, at det anses for at blive ekstremt svært at stoppe ham, hvis han både vinder Iowa og valg nummer to i New Hampshire 23. januar.

Tirsdag den 5. november i år er der præsidentvalg i USA.

Powered by Labrador CMS