Truss trækker sig

Færdig som premierminister

Udgivet Opdateret

Liz Truss trækker sig som premierminister i Storbritannien efter 44 dage. Det oplyser hun på et pressemøde foran Downing Street.

Liz Truss trækker sig.
Liz Truss trækker sig.

I sin erklæring læst op uden for Downing Street, sagde fru Truss ifølge Sky News blandt andet: "Jeg kom til embedet i en tid med stor økonomisk og international ustabilitet."

"Familier og virksomheder var bekymrede for, hvordan de skulle betale deres regninger."

I sin udtalelse nåede Liz Truss, der tiltrådte 6. september i år, også at forklare, at hun ikke følte, at hun kunne levere på det mandat, som hun var blevet valgt på af sine partikolleger tidligere på året. 

Derfor trækker hun sig.

Stor pakke med skattelettelser

I sin korte tid på premierministerposten nåede Liz Truss at overvære Storbritannien få en ny monark, efter dronning Elizabeth dødede.

Samtidig nåede Liz Truss at fremlægge en stor pakke med skattelettelser, der blandt andet skulle finansieres gennem at låne penge.

Det fik de finansielle markeder til at sende renten på britiske statsobligationer i vejret, og Liz Truss måtte opgive sine skattelettelser. Det kostede også hendes finansminister, Kwasi Kwarteng, posten.

BLÅ BOG: TRUSS VAR PREMIERMINISTER I KORTEST TID NOGENSINDE

Torsdag trak Liz Truss sig tilbage som premierminister og konservativ partileder efter blot halvanden måned.

Aldrig tidligere har en britisk premierminister siddet i kortere tid.

Torsdag trak hun sig fra begge hverv efter en turbulent tid, hvor hendes store pakke med skattelettelser måtte trækkes tilbage.

Læs mere om Liz Truss her:

* Navn: Mary Elizabeth Truss.

* Alder: 47 år.

* Født: 26. juli 1975 i Oxford, Storbritannien.

* Datter af: Sygeplejerske og lærer Priscilla Mary Truss og matematikprofessor John Kenneth Truss.

* Nationalitet: Britisk.

* Uddannelse:

- Har studeret filosofi, politik og økonomi på Merton College, Oxford.

* Politisk karriere:

- Hun forsøgte uden held at blive valgt ind i det britiske parlament i 2001 og 2005.

- I 2006 blev hun valgt ind i byrådet i Greenwich.

- David Cameron, der var den daværende leder af Det Konservative Parti, satte Liz Truss på sin liste over topkandidater til valget i 2010. Truss fik en kreds, der var vurderet til at ville gå til en konservativ kandidat, og hun vandt sædet i parlamentet med mere end 13.000 stemmer.

- I 2012 blev hun udnævnt til uddannelsesminister, og to år senere blev hun forfremmet til den tungere post som miljøminister.

- I 2019 blev hun udnævnt som minister for kvinder og ligestilling.

- I 2021 blev hun udnævnt til udenrigsminister som den anden kvinde i Storbritanniens historie.

- I 2022 blev hun valgt som ny konservativ partileder og premierminister efter Boris Johnson. Hun trak sig igen halvanden måned efter.

* Erhvervskarriere:

- Da Truss blev færdiguddannet fik hun i 2000 arbejde med regnskabsføring i telekommunikationsselskabet Cable & Wireless Communications og for energiselskabet Shell.

- I 2008 begyndte hun at arbejde for den borgerlige tænketank Reform.

* Civilstand: Gift med Hugh O'Leary, der arbejder med regnskabsføring. Sammen har de to teenagedøtre.

* Andet:

- Som syvårig spillede hun rollen som daværende konservative premierminister Margaret Thatcher i en for sjov-valgkamp på hendes skole. Men selv om Truss gav en dybfølt tale under valgkampen, endte hun uden nogen stemmer. Hun stemte ikke engang på sig selv.

- Begge hendes forældre er venstreorienterede.

- På universitetet var hun engageret i ungdomspolitik - først for Liberaldemokraterne, inden hun skiftede til Det Konservative Parti.

- I 2010 skrev hun sammen med fire andre konservative medlemmer af parlamentet bogen "Britannia Unchained". I den anbefaler de at skære ned på den statslige regulering, og det var med til at fremhæve Truss som en af de førende fortalere for frie markedspolitikker.

- Liz Truss var først fortaler for, at Storbritannien skulle blive i EU, men efter at en folkeafstemning viste flertal for at forlade unionen, skiftede hun holdning og sagde, at brexit gav mulighed for at ændre måden, tingene blev gjort på.

Kilde: BBC, det britiske parlament, Britannica.
Powered by Labrador CMS