Grundlagde heftigt misbrug i barndommen

Shane MacGowan stod bag julehittet "Fairytale of New York". Han havde længe kæmpet med dårligt helbred

Udgivet

Den irsk-engelske musiker Shane MacGowan fra bandet The Pogues er død.

Det oplyser hans hustru, Victoria Mary Clarke, på Instagram.

- Jeg kan ikke beskrive, hvor velsignet jeg føler mig over at have mødt ham og elsket ham og at have været så uendeligt og betingelsesløst elsket af ham.

Dårligt helbred

- Fest videre i haven helt våd af regn, som du elskede så højt, skriver hun henvendt til den nu afdøde MacGowan.

Shane MacGowan havde i lang tid lidt under et dårligt helbred.

I december 2022 blev han indlagt med hjernebetændelse, skriver det britiske medie The Guardian. 

Shane MacGowan er død som 65-årig efter en længere periode med dårligt helbred. Han var frontfigur i bandet The Pogues. Her er han fotograferet under en koncert i 2014. (Arkivfoto).
Shane MacGowan er død som 65-årig efter en længere periode med dårligt helbred. Han var frontfigur i bandet The Pogues. Her er han fotograferet under en koncert i 2014. (Arkivfoto).

På intensivafdeling

Det betød, at han tilbragte adskillige måneder af 2023 på intensivafdeling.

Ifølge The Guardian begyndte han at drikke alkohol allerede som barn, da hans familie gav ham Guinness-øl for at hjælpe ham med at falde i søvn.

Hjernebetændelse

 

Hjernebetændelse (encephalitis) er en virusinfektion i selve hjernevævet. Den kan sprede sig til hjernehinderne og forårsage meningitis.

Hjernebetændelse giver hovedpine, feber, man bliver omtåget, har ændret adfærd og man kan få lammelser af ansigtsmusklerne eller af musklerne i arme eller ben.

Sjældent kan man få kramper.

Hjernebetændelse begynder ofte med influenzalignende symptomer i et par dage, men den kan også begynde ret pludseligt.

Hjernebetændelse varer ofte flere uger og er en alvorlig sygdom, som kræver indlæggelse på sygehus. Man kan få varige hjerneskader eller dø af hjernebetændelse.

Alle kan få hjernebetændelse, men det er en sjælden sygdom, som rammer under 100 personer om året i Danmark.

Der er forskellige smitteveje afhængig af hvilke virus, der er årsag til sygdommen. Den mest almindelige årsag i Danmark er herpesvirus.

Andre typer virus, fx skoldkoppevirus, kan være årsag til hjernebetændelse, og deres smitteveje er anderledes end for herpesvirus. Man ved ikke hvorfor virus giver anledning til hjernebetændelse i stedet for de almindelige sygdomme som fx forkølelsessår, sår på kønsorganerne eller skoldkopper.

For herpesvirus og skoldkoppevirus skyldes det formentlig en opblussen af virus, som har ligget “sovende” i nervecellerne siden den oprindelige infektion.

Et tredje virus smitter ved, at man får en skovflåt (fejlagtigt ofte kaldet “tæge”) på sig. Den kan have borrelia i sig, men på Bornholm og meget sjældent i Nordsjælland kan den også have et virus, TBE-virus, som giver hjernebetændelse.

Hvis man får hjernebetændelse i Danmark, er den mest almindelige årsag herpesvirus, som også kan give forkølelsessår og sår på kønsorganerne. Andre virus kan også give hjernebetændelse, fx skoldkoppevirus, mæslingevirus eller fåresygevirus.

En mere sjælden form, som findes på Bornholm og er fundet i Nordsjælland, overføres med skovflåten. I udlandet, især Asien, findes andre typer virus, fx kan det virus, som kan give japansk hjernebetændelse eller hundegalskab (rabies), også give hjernebetændelse.

 

Kilde: Min Medicin.

Han har lidt under konsekvenserne af både stof- og alkoholmisbrug, men sagde selv i 1990:

- Misbrug er også kreativt

- Selvmisbrug, eller hvad man nu kalder det, er også enormt kreativt.

The Pogues stod bag julehittet "Fairytale of New York", som mange formentlig vil kende fra radioen i december.

Powered by Labrador CMS