Ude med nyt nummer i dag

Et beatlesnummer lå i gemmerne, fordi indspilningen var for støjfuld, men det har kunstig intelligens fikset

Udgivet

Torsdag udgiver The Beatles, en af nyere musikhistories mest definerende grupper, deres sidste sang nogensinde - godt fire årtier efter at sangen blevet indspillet.

Samtlige af de fire Beatles, Paul McCartney, John Lennon, George Harrison og Ringo Starr, spiller på indspilningen, som blev lavet i Lennons lejlighed i New York City, cirka et år inden han blev skudt af en fan.

Sangen hedder "Now and Then". Den bliver udgivet klokken 15.00 dansk tid, og fredag kommer der en musikvideo til sangen.

McCartney, det ene af de to nulevende beatlesmedlemmer, som i dag er 81 år, offentliggjorde allerede i juni, at der kom endnu en Beatles-sang - "den sidste beatlessang," kaldte han det.

- Det er ret følelsesladet, og vi spiller alle sammen på den. Det er en ægte beatlesindspilning, har han sagt om sangen.

Fik det først i 1994

"Now and Then" var bare én i en bunke af kassettebånd, som John Lennon havde indspillet til Paul McCartney i 1979 i sin lejlighed i Dakota-bygningen i New York.

McCartney fik først kassettebåndet i hænderne 15 år senere, da Lennons enke, Yoko Ono, viderebragte det til ham i 1994.

I de efterfølgende år hjalp produceren Jeff Lynne, som også er kendt som forsanger i Electric Light Orchestra, med at finpudse gamle kassettebånd, som egentlig kun var ment som demobånd.

Dermed kom to nye beatlesudgivelser på gaden i form af "Free As A Bird" og "Real Love", men trods ihærdige bestræbelser så "Now and Then" ikke dagens lys i samme ombæring.

Ringo Starr (venstre) og Paul McCartney (højre) er de sidste nulevende medlemmer af The Beatles. McCartney er for tiden på turné under eget navn, mens Ringo Starr turnerer med en gruppe af varierende gæstemusikere (Arkivfoto).

For meget støj

Demoen var optaget i John Lennons lejlighed, og producerne, der arbejdede med at finpudse optagelsen, vurderede, at der var for meget støj på optagelsen af Lennons vokal og droppede derfor at udgive sangen.

Det er også derfor, at sangen nu kan udkomme.

Kunstig intelligens har nemlig hjulpet med at fjerne støjen fra John Lennons vokal, så den ikoniske sangskriver kan høres klart og tydeligt.

Da indspilningen blev kørt gennem programmet med den nye teknologi, "var den der, Johns stemme, krystalklart," siger Paul McCartney.

Indspillet guitar og trommer

George Harrison, indspillede elektrisk og akustisk guitar i 1995, da Jeff Lynne prøvede at færdiggøre og finpudse sangen. Harrison døde i 2001.

Ringo Starr har siden indspillet trommerne til sangen, ligesom at der er blevet indspillet bas på sangen.

McCartney har tilmed i bedste George Harrison-stil indspillet en guitarsolo med slide.

Der er også blevet lagt korstemmer på indspilningen.

Det tætteste

Ringo Starr, som i dag er 83 år, har sagt, at oplevelsen var "det tætteste, vi nogensinde kommer på at have ham (John Lennon, red.) tilbage i rummet, så det var enormt følelsesladet".

- Det var som om, John var der, du ved. Det var langt ude, siger han.

Gik fra hinanden i 1970

The Beatles bestod det meste af gruppens levetid af John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr.

Gruppen var i de tidlige 1960'ere blandt verdens største popgrupper og er sidenhen blevet kendt som definerende for både popmusikken og den psykedeliske rockmusik.

De gik fra hinanden i 1970 og havde alle efterfølgende solokarrierer.

John Lennon blev skuddræbt i New York City i 1980, bare 40 år gammel. George Harrison døde af lungekræft i 2001 i en alder af 58 år.

Både Ringo Starr og Paul McCartney turnerer stadig med deres soloprojekter.Powered by Labrador CMS