Ønsker prinsesse Ingrid Alexandra til fadet

Ekspert mener, tiden er inde til at give prinsessen større ansvar 

Står det til den norske historiker og kongehusekspert Trond Norén Isaksen, så skal prinsesse Ingrid-Alexander kunne indsættes som stedfortræder for sin farfar, kong Harald, hvis hendes far, kronprins Haakon er forhindret.

Det gør han klart i en kronik i Aftenposten.

Det er uhensigtsmæssigt

I dag er det kun kronprinsen, der kan træde til som regent, hvis kong Harald af den ene eller anden grund er forhindret i at passe sine pligter.

Men det mener Trond Norén Isaksen er uhensigtsmæssigt.

Han ønsker som nævnt at også, at prinsesse Ingrid Alexandra skal kunne.   

- Sådan en ændring vil gøre monarkiet mere effektivt, mindske presset på den ofte dobbeltarbejdende kronprins og samtidig give prinsesse Ingrid Alexandra værdifuld erfaring i forbindelse med hendes fremtid som statsoverhoved, skriver eksperten.

Ifølge ekspert er det uhensigtsmæssigt, at prinsesse Ingrid Alexandra (billedet), der er nummer to i den norske tronarvefølge efter sin far, kronprins Haakon, ikke kan indsættes som rigsforstander.

Vil kræve en grundlovsændring

Det vil dog kræve en grundlovsændring i Norge, hvor det af paragraf 41 fremgår, at kun den nærmeste tronarving kan træde til, hvis monarken er syg eller af anden årsag ikke kan varetage sine pligter som statsoverhoved.

Situationen herhjemme er noget anderledes. 

I Danmark kan såvel kronprins Christian, dronning Mary, prins Joachim og prinsesse Benedikte træde til, hvis kong Frederik er forhindret.

Powered by Labrador CMS