Advarer: Det kan blive farligt

Ustabil luft er på vej ind over landet sydfra, og det kan betyde risiko for kraftige tordenbyger

Udgivet Opdateret

Der er dømt hedebølge over store dele af landet, og det har lokket mange badegæster til strandene.

Men det er ikke ufarligt at bade på stranden i al slags vejr.

Ustabilt vejr er på vej ind over dele af landet med risiko for tordenbyger, og det kan gøre badeturen til en risikabel affære, advarer kystlivredningschef Anders Myrhøj fra TrygFonden Kystlivredning:

- Hedebølgen har fået mange til strandene, og det forventer vi fortsætter resten af denne uge. Der er dog udsigt til voldsomt vejr blandt andet med skybrud nogle steder i landet.

Kom op ved torden

- Det er ikke farligt at bade i skybrud, men hører du tordenbulder, når du er i vandet, bør du straks søge op på land og allerhelst indendørs, siger Anders Myrhøj.

Hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) bekræfter vagthavende meteorolog Mette Zhang, at der kan trække tordenbyger ind i løbet af mandagen.

- Vi har varm, fugtig og ustabil luft, der trækker op over landet sydfra. Der kan dannes byger.

Kan blive kraftige

- Det er svært at forudse præcist, hvor de dannes. Men det ser ud til, at det er den sydlige del af Jylland, der først står for skud, siger hun.

Og bygerne kan være ladet med bulder og brag.

- De kan sagtens blive kraftige. Der er også ret varmt, så alle faktorer for dannelse af kraftige byger er til stede, siger hun.

En våd dag

Tirsdag kan det ifølge prognosen især blive den nordlige del af landet, der kan blive ramt af kraftige byger.

Onsdag ser på nuværende tidspunkt ud til at blive relativt tør de fleste steder.

Men torsdag kan der igen kommer byger op sydfra mange steder, ligesom fredag også tegner til at blive en våd dag.

Farvel til varmen

Fra torsdag ser den markante varme også ud til at klinge af, og fra sidst på ugen er dagtemperaturen ifølge DMI på mellem 17 og 22 grader.

Livredderne lukker livreddertårnene på strandene onsdag 17. august.

Havnebadene ved Fisketorvet og Islands Brygge i København er åbne hver dag frem til og med 30. september.

Havnebadet ved Aarhus Ø er åbent til og med 4. september.

Der er udsigt til torden mandag. Derfor bør man ikke bade, hvis braget lyder.
Der er udsigt til torden mandag. Derfor bør man ikke bade, hvis braget lyder.

Pas på dig selv, når det lyner og tordner

-Søg ikke ly under træer, specielt ikke et enkeltstående træ, og heller ikke i et telt under et træ.

-Prøv at undgå tårne, åbne pladser, sejlbåde og høje bjerge.

-Lad være med at røre større elektrisk ledende genstande – f.eks. hegn, rækværk, vandhaner, varmeapparater eller apparater forbundet til el- og telefonnettene.

-Det er ret sikkert at være indenfor, men luk døre og vinduer og undgå som nævnt ledninger, telefonen og rørføringer. En lynafleder gør selvfølgelig huset mere sikkert, men der er aldrig fuld garanti for at den tager al strømmen.

-Selv om telefonkabler i dag er nedgravede, er der eksempler på, at lyn har fundet vej flere meter ned i jorden og videre gennem kablet. Det er dog ret sikkert at tale i telefon i dag under et tordenvejr og selvfølgelig meget sikkert i de ledningsløse mobiltelefoner. Man skal blot huske på, at det stadig er en elektrisk ledende genstand, man har i hånden.

-Det eneste, der faktisk er helt sikkert, er at sidde i et helt lukket, jordet metalbur (et såkaldt Faradays bur), hvor man ikke berører siderne. En bil med lukkede døre, vinduer og soltag er et sådant bur. Selvom dækkene er dårlige ledere, undslipper lynet via hjulene. Andre transportmidler såsom fly, toge og skibe, fungerer også som metalburer.

-Cykling kan være farligt. Mange tror fejlagtigt, at dækkenes isolerende evne beskytter, men man skal altså sidde i et lukket metalbur for at være helt beskyttet.

-I en båd med mast er der risiko for lynnedslag i masten. Hvis man bliver fanget på søen af et tordenvejr (ser lyn eller hører torden), er det altid en god regel at søge så langt væk fra masten som muligt, f.eks. bagerst i cockpittet eller i kahytten, og lade være med at røre elektrisk ledende genstande - heller ikke fiskestangen. Der kan bruges startkabler sat på stag eller vant (giver en slags bredmasket Faradays bur). I højrisiko-områder anbefales en rund mastetop i stedet for en spids. Læs her om en sejltur tværs gennem et tordenvejr (s. 33).

-Undgå helst badning.

Kilde: DMI
Powered by Labrador CMS