Alle skal kunne klare sig i tre døgn

I tilfælde af hybridangreb eller krisesituation skal borgerne kunne klare sig selv i tre dage, lyder nye råd

Udgivet Opdateret

Beredskabsråd fra forsvarsministeren

Danskerne opfordres til selvberedskab i tre dage med nødvendigheder som vand, mad og medicin, ifølge forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

De nye beredskabsråd er en reaktion på øget trusselsbillede, særligt fra hybridkrig, og skal hjælpe med at forberede befolkningen på mulige kriser.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Danskerne skal kunne klare sig selv i tre dage med forsyninger som vand, mad og medicin i tilfælde af en krisesituation.

Det siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i sin tale på Folkemødets hovedscene.

Her præsenterer han for første gang nye beredskabsråd, som myndighederne nu vil give til danskerne som forberedelse på hybridkrig og kriser.

Trussel fra Rusland

- Vi skal have vand og mad til at klare os selv i tre døgn. Vi skal sørge for at have den nødvendige medicin og førstehjælp. At vi kan holde varmen, når det er koldt. Og sørge for, vi kan klare os uden strøm, siger Troels Lund Poulsen.

Bagtæppet er det eskalerende trusselsbillede fra Rusland.

Forsvarsministeren bygger sine udtalelser på baggrund af sikkerhedsvurderinger fra både myndigheder og efterretningstjenester.

Alle danskere skal kunne klare sig i tre dage med mad, medicin etc., siger Forsvarsminister Troels Lund Poulksen.

Der er ikke en umiddelbar trussel om et konventionelt angreb på Danmark med soldater i gaderne.

Kan ramme strømforsyningen

Men der er risiko for, at Danmark kan blive ramt af et hybridangreb, der kan lamme eksempelvis strømforsyningen.

- Det er vigtigt at sige, at vi formentlig ikke får brug for rådene i praksis. Men i den aktuelle situation er det vigtigt at være forberedt, siger Troels Lund Poulsen.

De nye beredskabsråd vil blive lanceret senere lørdag, og efterfølgende bliver en større informationskampagne skudt i gang, så borgerne bliver oplyst om de nye skridt, de bør tage.

Må ikke sakke bagud

Når danskerne opfordres til at forberede sig grundigt på en krisesituation, skyldes det særligt, at det vil lette myndighedernes arbejde og håndtering, hvis befolkningen er forberedt.

- Det er vigtigt, at du er i stand til at tage vare på dig selv og den nærmeste familie, så myndighederne kan koncentrere kræfterne der, hvor behovet er størst, siger Troels Lund Poulsen.

I nabolandene har man længe haft en større beredskabskampagne til borgerne, og Troels Lund Poulsen forstår godt, hvis det føles som om, at Danmark sakker bagud.

Han har som minister haft ansvar for at balancere kommunikationen, så der ikke skabes unødig frygt, siger han. Samtidig er sikkerhedsbilledet forværret det seneste år.

Powered by Labrador CMS