REGELROD:

Annie tvunget til at blive i stor og dyr lejlighed

Lejere i udsatte boligområder er gennem flere år blevet fastholdt i de største og dyreste lejligheder i boligområdet, på grund af manglende viden på området

Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

Annie Fisker trisser rundt i sin fireværelses lejlighed på omkring 100 kvadratmeter sammen med hunden Nova.

Datteren er flyttet hjemmefra, og sønnen er godt på vej.

Lejligheden har været for stor længe, men da hun ville flytte i noget mindre, blev hun afvist af boligforeningen.

- Det var et hårdt slag. Jeg følte mig enormt diskrimineret og var faktisk rigtig ked af at få beskeden den vej rundt, fortæller Annie Fisker til TV2 Østjylland.

Ramt af sygdom

Da hun flyttede til Højvangen i Skanderborg i 2014, var hun i arbejde, men hun er siden blevet ramt af sygdom og er i dag på ressourceforløbsydelse.

Og netop den status er årsag til, at hun blev afvist, da hun ville flytte fra en lejlighed til en anden i samme boligområde.

Området er defineret som forebyggelsesområde på Parallelsamfundslisten. Det betyder, at tilflyttere skal opfylde en række kriterier. For eksempel kan de blive afvist, hvis de ikke er i arbejde eller under uddannelse.

Men reglerne rammer også beboere, der allerede bor i Højvangen, og derfor blev Annie Fisker afvist af boligforeningen.

- Jeg troede, det var helt udelukket at få noget. Jeg følte mig rigtig lille i den situation, fordi jeg står i en økonomisk situation, jeg ikke selv har valgt, siger hun.

Annie Fisker og hendes boligområde Højvangen i Skanderborg

Flere i lignende situation

Annie Fisker er langtfra den eneste, som er blevet ramt af reglerne. TV2 Østjylland har talt med ti lejere i området, der står i lignende situationer. En af dem er 25-årige Anja Kristensen.

Hun flyttede hjem til sin mor i Højvangen, da sygdom sendte hende på ressourceforløbsydelse. Nu drømmer hun om sin egen lejlighed, men blev ligesom Annie Fisker afvist.

- Jeg blev så ked af det indeni, fordi mit største ønske lige nu er at få min egen lejlighed igen. Det er ikke optimalt at bo hos min mor, siger Anja Kristensen til TV2 Østjylland.

Gældende i hele landet

Problematikken er gældende for beboere i forebyggelsesområder over hele landet.

Indtil 2023 afviste Social- og Boligstyrelsen at ændre reglerne, men en hændvendelse fra Københavns Kommune fik Styrelsen til at se på reglerne igen og ændre deres anbefaling, så interne lejere i forebyggelsesområderne må undtages.

Den besked nåede dog aldrig ud til de andre boligområder. Derfor fik TV2 Østjylland en henvendelse fra en lejer i Skanderborg, som stadig var ramt af reglerne.

Men efter vores henvedelse til Skanderborg Andelsboligforening blev de også klogere, og har nu ændret reglerne - til store glæde for de berørte beboere.

- Jeg kunne ikke få hænderne ned. Det var lige før, jeg tudede. Nu kan jeg blive her, hvor jeg har mit netværk, fortæller Annie Fisker.

Interne lejere ramt hårdt

Professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet Claus Bech-Danielsen har fulgt udviklingen i en række udsatte boligområder. Han mener, at reglerne har været hårde ved de interne lejere.

- Nogle beboere oplever, at der er tale om diskrimination og forskelsbehandling. For dem er det et kæmpe tab, hvis de pludselig skal flytte fra deres område, siger Claus Bech-Danielsen til TV2 Østjylland.

Den følelse genkender Annie Fisker.

- Jeg er bare rigtig glad for at bo her. Jeg tror næppe, man finder så godt et fællesskab, siger hun.

Direktør ærgrer sig

Reglerne har holdt interne lejere fastlåst i dyre boliger, og det ærgrer direktøren for Skanderborg Andelsboligforening, Erling Weber Jensen.

- Det burde have været gennemtænkt fra starten, så der ikke var den her forvirring, mener han.

Social- og Boligstyrelsen skriver i et skriftligt svar til TV2 Østjylland, at de først blev gjort opmærksom på problemstillingen i foråret 2023, hvor de gav mulighed for at fjerne reglerne for de københavnske boligselskaber.

Boligselskaberne må dog stadig gerne haver regler for de interne lejere i forebyggelsesområderne. Det er altså frivilligt, hvilken model kommuner og boligselskaber vælger at benytte.

Powered by Labrador CMS