Chok i e-boks: Iben Louise har mistet tilliden

En afgørelse fra juli er pludselig blevet lavet om, så en boligejer fra landsbyen Toustrup nu igen ikke ved, om det bliver dyrere for hende at sidde i sin ejendom

Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

Iben Louise Birkkjær er ikke i tvivl: Nu har hun totalt mistet tilliden til den offentlige forvaltning.

- Først fik vi chokket. Så kom der lidt ro på. Og så vender det hele igen på en tallerken, så vi nu står tilbage uden at vide, hvad fremtiden bringer. Det føles som at være med i ét eller andet spil, hvor reglerne bliver ændret undervejs, siger Iben Louise Birkkjær til TV2 Østjylland.

Hun snakker om en sag, der startede i april i år.

Dengang blev hendes ejendom på Toustrup Stationsvej mellem Aarhus og Silkeborg pludselig fra den ene dag til den anden flere tusinde kroner dyrere at sidde i.

Det gjorde den, fordi ejendommen skulle skifte kategori fra sin nuværende status som landbrugsejendom til i stedet at blive betragtet som en almindelig ejerbolig.

Ny lov

Ændringen kom som følge af en ny ejendomsvurderingslov, der blev besluttet af Folketinget tilbage i 2017.

Den ændrer kort fortalt skatten for små landejendomme, der ikke længere bliver brugt til erhverv, og som derfor i nogle tilfælde kan betragtes som villaer på landet med meget store haver.

En ejerbolig er dyrere at bo i end en landejendom til erhverv, og for Iben og hendes mand betød ændringen en stigning på 5000 kroner om året i grundskyld - eller ejendomsskat.

Det betyder også, at hvis parret en dag vil sælge ejendommen og de tilhørende 5,7 hektar jord, den står på, er det en helt anden situation, en potentiel ny ejer kommer til at stå i.

- Der er nogle betydelige ekstraudgifter for en køber, hvis vi en dag beslutter at sælge stedet, siger Iben Louise Birkkjær.

Iben Louise Birkkjær har sammen med sin mand fem heste, og parret dyrker afgrøder til eget forbrug, men der bliver ikke drevet nogen form for landbrugsvirksomhed på matriklen.

Købte i 2019

Iben Louise Birkkjær købte ejendommen sammen med sin mand i 2019.

Det stod faktisk i købskontrakten, at ejendommen i forbindelse med købet kunne blive omkategoriseret, men det skete ikke, og derfor kom det bag på dem, da beskeden så kom i april.

Parret klagede over udsigten til dyrere grundskyld, lavede en indsigelse, søgte aktindsigter og "hele gøgemøget", som Iben Louise Birkkjær kalder det.

Hun har brugt meget energi på at kæmpe imod afgørelsen.

Derfor var hendes glæde stor, da hun i juli fik at vide, at styrelsen havde truffet en afgørelse om, at den alligevel ikke ville ændre kategoriseringen af ejendommen.


Det tydede altså på, at hun havde vundet over systemet og fået ret i, at hendes ejendom ikke bør betragtes som en almindelig ejerbolig.

Chok i e-boks

I går, mandag, kom så chokket dumpende ind i e-boksen.

Her fik parret et nyt brev fra Vurderingsstyrelsen, hvor der står, at styrelsen efter en kvalitetssikring har foretaget en samlet vurdering "af alle elementer på ejendommen", og besluttet, at den "ud fra de kriterier, der er opsat" ikke opfylder betingelserne for at være en skovejendom efter den nye ejendomsvurderingslov.

Det er her, tillidsbruddet til den offentlige forvaltning opstår, for det er en 180 graders vending fra Vurderingsstyrelsen, som da også beklager, at der er begået fejl i forløbet.

- Det var min mand, der fik brevet først, og jeg troede, at han lavede sjov, da han kom og sagde det. Den sag var jo lukket med en afgørelse, troede vi, men nu står vi pludselig samme sted, som vi befandt os i april: Total uvished, siger Iben Louise Birkkjær.

- Det er simpelthen ikke i orden sådan at lave om på sin egen afgørelse, og jeg stiller mig tvivlende over for, om det overhovedet er lovligt.

Beboelse eller erhverv

Der henvises i det nye brev igen til lovændringen i 2017, der fastslår, at det er en ejendoms samlede karakter og anvendelse, der skal være afgørende for kategoriseringen.
Altså: Er den primært til beboelse eller primært til erhverv?

Iben Louise Birkkjær har sammen med sin mand fem heste, og parret dyrker afgrøder til eget forbrug, men der bliver ikke drevet nogen form for landbrugsvirksomhed på matriklen, og det er afgørende i styrelsens vurdering.

Ikke fair

Men er det ikke fair nok, at I skal beskattes på samme måde som alle andre, der ejer en ejendom kategoriseret som ejerbolig?

- Nej, det synes jeg ikke. Vi bor på landet med tre hektar fredet skov og en masse jord, der ikke må udstykkes eller andet. Hvorfor skal jeg så beskattes af det på samme måde som en villaejer i Galten eller Hammel? Der følger jo ingenting med i form af snerydning eller belysning, som rigtige villaejere får for deres penge inde i byen, siger Iben Louise Birkkjær.

Hun vil nu kontakte en advokat for at få hjælp til at svare på Vurderingsstyrelsens nyeste udmelding.

TV2 Østjylland har tirsdag formiddag kontaktet Vurderingsstyrelsen for at forelægge dem kritikken fra Iben Louise Birkkjær, men det har ikke været muligt at få et svar fra dem inden redaktionens deadline.

Powered by Labrador CMS