Dansk filmstjerne fylder rundt

Hun står bag nogle af de største danske filmsucceser i udlandet. Som noget nyt skal hun producere en tv-serie. 8. maj fylder Sisse Graum Jørgensen 50 år

Udgivet Opdateret

Hendes navn vækker ikke samme genklang som skuespillernes og instruktørernes.

Men få har haft lige så stor betydning for den danske filmskat og særligt for dansk film i udlandet som producer Sisse Graum Jørgensen.

Mens instruktøren står for det kreative, er det produceren, der har styr på finansiering, planlægning og ikke mindst distribution.

Det er derfor i høj grad Sisse Graum Jørgensens fortjeneste, at film som "En kongelig affære", "Jagten" og "Hævnen" er kommet ud til et internationalt publikum.

Søndag fylder hun 50 år.

Tiltrukket af film

Ifølge hende selv lå det ikke i kortene, at hun skulle arbejde i filmbranchen.

Hun voksede op i Sorø og kendte ingen fra det kreative miljø.

Men allerede i ungdommen var Sisse Graum Jørgensen tiltrukket af filmenes verden. Den lille biograf i Sorø, Victoria Teatret, fik en særlig plads i hendes hjerte.

Efter nogle år på Handelshøjskolen i København blev hun ansat i et reklamefilmselskab. Hun begyndte som receptionist, men arbejdede sig op til at være assistent på reklamefilmene.

Blev fast inventar

Det var sådan, hun mødte instruktøren Susanne Bier, som anbefalede hende til et job på produktionsselskabet Zentropa.

Det job fik hun, og siden har Sisse Graum Jørgensen været fast inventar, først som Peter Aalbæks assistent og siden som producer.

Hendes første projekt blev Niels Arden Oplevs film "Fukssvansen" fra 2001.

Fik film ud i verden

I de følgende tyve år har hun produceret 30 film. De fleste har været en succes, og hun har ikke nogen personlig favorit.

- Det er ligesom med børn. Det er rigtigt svært at sige, at man elsker den ene højere end de andre, siger Sisse Graum Jørgensen.

Hun tilføjer dog, at hun måske er mest stolt af de film, der har fået et stort publikum i både Danmark og udlandet.

- Jeg er meget optaget af at få dansk film ud til resten af verden.

- Og det betyder meget for mig, når det lykkes, siger hun.

Producerede "Druk"

Og lykkes, det gør hun tit. Ud af de i alt 13 danske film, der har været nomineret til en Oscar for bedste internationale film, har Sisse Graum Jørgensen produceret fem.

Den seneste var "Druk", som vandt prisen i 2021.

I år begynder et nyt kapitel for produceren, der bor på Lolland med sin mand og fire børn.

Foruden at hun fylder rundt, skal Sisse Graum Jørgensen nemlig for første gang producere en tv-serie. Den kommer til at hedde "Familier som vores", skal sendes på TV2 og instrueres af Thomas Vinterberg.

Filmproduceren Sisse Graum Jørgensen har i de seneste tyve år sat sit præg på dansk film i samarbejde med instruktører som Thomas Vinterberg og Anders Thomas Jensen. (Arkivfoto).
Filmproduceren Sisse Graum Jørgensen har i de seneste tyve år sat sit præg på dansk film i samarbejde med instruktører som Thomas Vinterberg og Anders Thomas Jensen. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS