Er det effekten af populært slanke-stik

Antallet af amerikanere med overvægt er faldet, og medier kæder det sammen med vægttabsmedicin. Men det er for tidligt at lave den konklusion, mener danske forskere

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Videnskab.dk

Efter fedmeepidemien i mange år har haft kurs mod himlen, er den nu måske toppet.

Det kan man i hvert fald fristes til at tro, hvis man ser på tal fra en amerikansk befolkningsundersøgelse – ‘USA’s National Health and Nutrition Examination Survey’, som har været omtalt i flere medier i ud- og indland. 

Det skriver Videnskab.dk.

Faldet med to procent

Undersøgelsen viser, at fedmeraten i USA fra 2020 til 2023 er faldet med cirka to procentpoint.

Mellem 2017 og 2020 var andelen af folk med et BMI over 30 på 41,9 procent – mellem 2020 og 2023 faldt det tal til 40,3 procent.

Datajournalisten John Burn-Murdoch fra Financial Times har udarbejdet en graf på baggrund af undersøgelsen, og han kalder det selv for »muligvis en af de mest bemærkelsesværdige trends, jeg har kortlagt.

- Men selvom det lige nu ser ud til, at andelen af voksne med overvægt har nogenlunde stabiliseret sig, er det alt for tidligt at konkludere noget, mener to fedmeforskere, som Videnskab.dk har snakket med. De er enige om, at der skal gå flere år, før man kan snakke om en reel tendens.

På højt niveau

- Umiddelbart ligner det jo, at der er sket et lille fald i folk med et BMI over 30 siden 2020, siger Rasmus Køster-Rasmussen til Videnskab.dk, da han bliver præsenteret for grafen udarbejdet af John Burn-Murdoch.

Rasmus Køster-Rasmussen er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

- Men spørgsmålet er, om det er noget, der fortsætter eller ej. Har vi virkelig nået toppen, eller er det bare en kurre på tråden?, fortsætter han.

Han refererer til 2010, hvor der var en lignende situation – her så man også et knæk, der fik folk til at spekulere i, om toppen nu var nået, men så "steg det så alligevel".

- Det ser ud til, at andelen af folk med overvægt har stabiliseret sig på et meget højt niveau – både i USA og Danmark, men vi er nødt til at vente og se, hvad der sker de næste par år, fortæller Jens Meldgaard Bruun, der er klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Novos fortjeneste

John Burn-Murdoch og andre medier spekulerer i, at knækket i USA skyldes de nytilkomne typer fedmemedicin – herunder Novo Nordisk-præparaterne Ozempic og Wegowy.

Men spørger man de to danske fedmeforskere, er det "alt for tidligt" at lave den kobling, eftersom Wegovy først blev godkendt til salg i 2021 i USA, og 2022 i Danmark.

Der er mange millioner amerikanere, der har et BMI over 30, så der skal udskrives mange recepter, før man kan se et samlet resultat af medicinen i tallene, forklarer Jens Meldgaard Bruun.

- De vægttabspræparater, der er på markedet, er så vanvittig dyre, så folk er ikke på dem særlig længe ad gangen, siger han og nævner, at man ofte stopper med behandlingen efter et år, fordi man ikke har råd til at fortsætte.Rasmus Køster-Rasmussen forholder sig også skeptisk.

Kan ikke måles

- Det kan godt have haft en indflydelse, men jeg tror ikke, at man kan måle effekten endnu, siger han – igen med henvisning til, at Wegovy og Ozempic har været forbeholdt en lille gruppe af befolkningen.

Hverken Jens Meldgaard Bruun eller Rasmus Køster-Rasmussen vil udelukke, at det lille knæk på fedmekurven skyldes vægttabsmedicinens fremtog – eller at andelen af folk med overvægt vil falde de næste år som effekt af medicinen.

- Hvis faldet fortsætter, vil man med rimelighed kunne tildele det vægttabsmedicinen,« siger Rasmus Køster-Rasmussen.

- Det er en fin hypotese, men på nuværende tidspunkt er det ikke mejslet i sten, afslutter Jens Meldgaard Bruun overfor Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS