Ferie kan koste et års Arne-pension

Har du optjent ferie ved en anden arbejdsgiver, og er pengene beskattet året før, kan det koste dig et års tidligere pension, hvis du ikke selv kan skaffe dokumentationen

Mette Frederiksen (S) på Socialdemokratiets kongres i 2019 med Arne Juhl, som blev ansigtet på den aftale, der populært kaldes Arne-pensionen. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F

Er du en af dem, der har skiftet job flere gange i løbet af dit arbejdsliv, kan det give problemer den dag, du søger om tidlig pension, populært kendt som Arne-pension.

Det viser erfaringer fra flere af fagforeningen 3F’s medlemmer.

Fagbladet 3F har set flere opgørelser af anciennitet fra Udbetaling Danmark, hvor folk bagefter har undret sig over, at de ikke får et helt års anciennitet, selv om de har arbejdet hele året.

Forklaringen er, at de har holdt ferie. For ferie som er optjent hos en anden arbejdsgiver og beskattet året før, kan Udbetaling Danmark nemlig ikke se. Det giver et hul i ancienniteten. Og det hul skal man selv få udredt bagefter.

For mens anciennitet bliver gjort op med tre decimaler, så bliver tildelingen af tidlig pension kun gjort op i hele år. Det betyder, at få dages mangel på dokumentation kan koste et helt års pension.

Skal kontakte Rigsarkivet

Når der er hul i ancienniteten, kan man selv kontakte Rigsarkivet og søge om oplysninger, der kan fylde hullerne ud.

Men ved 3F Aalborg har a-kassemedarbejder Laila B. Hansen talt med flere, der giver op, når Udbetaling Danmark skriver, at der ikke er fuld anciennitet.

- Ikke alle er jo en haj til it. Der er jo mange, hvor det kniber at finde ud af, hvad de skal gøre. Så siger de måske til mig, at de ”gider ikke”, men realiteten er, at de ikke kan overskue processen, vurderer Laila B. Hansen.

Hun har derfor hjulpet og guidet mange, så de ikke risikerer at miste chancen for at trække sig lidt tidligere tilbage.

Bekræftes

Fagbladet 3F har fået problemstillingen bekræftet fra Udbetaling Danmark.

- Det er korrekt, at ferie optjent hos en anden arbejdsgiver beskattes, når man stopper. Derfor kan man ikke se det året efter, da skatten er betalt året før, lyder det fra Udbetaling Danmark.

På Socialdemokraternes landsmøde for nylig glædede statsminister Mette Frederiksen (S) sig først og fremmest over, at mange af dem, der søger om retten til tidlig pension, også får den tilkendt.

Men hun erkendte også, at det ikke altid er tilfældet:

- Det siger sig selv, at når man skal dokumentere et langt arbejdsliv, vil der være nogle udfordringer. Dem må vi søge at løse, sagde hun ifølge Ritzau.

Hun sagde også, at hun har tiltro til, at beskæftigelsesministeren gør, hvad han kan, for at få ansøgerne hurtigere gennem systemet.

Er bekymret

Også forbundsformand i 3F, Per Christensen, er bekymret for udfordringerne med at skaffe dokumentation.

- Det er helt åbenbart for mig, at der er en udfordring med dokumentationskravene, som vi er nødt til at få kigget på, har han sagt, også til Ritzau.

Godt 21.000 har indtil nu søgt om tidlig pension – også kaldet Arne-pension. Én ud af tre af dem har fået tilkendt fuld anciennitet, det vil sige tidlig pension i tre år.

4 ud af 10 har fået besked om, at de har fået godkendt delvis anciennitet, og den sidste fjerdedel ingenting. Får man ingen eller kun delvis godkendt anciennitet, får man en periode mulighed for selv at sende dokumentation for, at man har været tilknyttet arbejdsmarkedet.

Powered by Labrador CMS