Fødevarestyrelsen advarer: De er giftige
Det er allerede begyndt, og det kan mærkes hos Giftlinjen
Det fugtige og varme sommervejr har sat ekstra fart på svampesæsonen.
Allerede nu pibler svampene frem i skovbunden, og mange steder kan man finde spiselige arter som rørhatte, kantareller og morkelsvampe, der er klar til at komme i madgryden.
Men man skal passe på, lyder det i en advarsel fra Fødevarestyrelsen.
Særligt farlig
De giftige svampe er nemlig også begyndt at vise sig i stor stil.
I løbet af de seneste uger er der fundet mange grønne fluesvampe og stenmorkler i de danske skove.
Sidstnævnte er særligt farlig, fordi den ligner den spiselige morkel på en prik - men kan gøre alvorlig skade på både lever og nyrer.
Kan mærkes hos Giftlinjen
Hos Giftlinjen, er opkaldene om fluesvampe og giftige dobbeltgængere allerede begyndt at tikke ind.
Hvert år modtager de omkring 1.000 opkald alene fra bekymrede svampespisere. De fleste tilfælde viser sig heldigvis at være ufarlige, fortæller ledende overlæge ved Giftlinjen, Anja Huusom.
Ifølge Fødevarestyrelsen er der god grund til at tage sine forholdsregler.
Direkte livsfarlige
- Mange svampe er harmløse, og en hel del er gode spisesvampe. Men nogle få svampe er direkte livsfarlige og kan give alvorlig sygdom. Derfor har vi samlet tre råd, som kan sikre en god svampejagt, siger enhedschef hos Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.
Tre råd
Derfor har Fødevarestyrelsen samlet tre råd, der skal hjælpe danskerne med at få en tryg og sikker svampejagt.
Ét af rådene handler om at tage billeder af de svampe, man har plukket, inden man spiser dem.
Det gør det meget lettere at få den rette behandling, hvis uheldet er ude.