Her får de sidste svar

Købet af vacciner fra Rumænien betyder, at de resterende vaccinegrupper er rykket frem i kalenderen

Pfizer-vacciner fra Rumænien er skyld i, at den danske vaccinekalender er rykket frem. (Arkivfoto)
Pfizer-vacciner fra Rumænien er skyld i, at den danske vaccinekalender er rykket frem. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Flere regioner forventer at have sendt invitationer ud allerede mandag i næste uge til de sidste voksne i vaccinationsprogrammet. Det skriver DR.

Det skyldes købet af et stort parti Pfizer-vacciner fra Rumænien.

I Region Hovedstaden vil de sidste voksne, der endnu ikke er blevet vaccineret, efter planen modtage en invitation mandag.

Det betyder, at regionen i løbet af få dage skal invitere 200.000 borgere.

Efterfølgende vil de 12- til 15-årige blive inviteret. Inden købet af vacciner fra Rumænien blev en realitet, var det ikke en mulighed for denne gruppe at blive vaccineret mod coronavirus i Danmark.

Gør væsentlig forskel

Også Region Midtjylland regner med at sende de sidste invitationer til vaccination mod coronavirus afsted mandag.

Det drejer sig om personer i aldersgrupperne 25-29 år, 30-34 år og 35-39 år.

I regionens seneste plan forlød det, at de pågældende grupper først kunne se frem til en invitation "i løbet af juli og august". Dermed gør indkøbet af vacciner fra Rumænien en væsentlig forskel.

Region Syddanmark, Nordjylland og Sjælland forventer at sende de sidste vaccineinvitationer ud i løbet af næste uge.

Købet af vacciner fra Rumænien - 1,17 millioner doser - har medført en fremrykning af vaccinekalenderen.

Den sidste gruppe i vaccinationsprogrammet udgøres af de 30-34-årige.

Inden vaccinekøbet ville de ifølge vaccinekalenderen være færdigvaccineret senest 12. september. Det er nu fremrykket med to uger.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS