I tvivl om farten? Så tjek dette

På udvalgte landeveje skal man holde øje med et fartmærke på kantpælene, som viser, hvor hurtigt man må køre

Man gør klogt i at være obs på det lille fartmæle på kantpælene.
Man gør klogt i at være obs på det lille fartmæle på kantpælene.
Udgivet Opdateret

Siden sidste efterår har Vejdirektoratet testet en ny metode for at få flere trafikanter til at overholde den generelle hastighedsgrænse på 80 km/t på landevejene.

Helt konkret har Vejdirektoratet anbragt et lille fartmærke på kantpælene på seks udvalgte landeveje i Midt- og Vestjylland for at minde trafikanterne om hastighedsgrænsen.

Sænker trafikanterne farten?

Og forsøget fortsætter i resten af dette efterår, hvor det bliver undersøgt, om trafikanterne bliver bedre til at holde hastigheden, hvis de hele tiden bliver mindet om den.

"Vi har jo mange ulykker, der skyldes for høj fart og uopmærksomhed - ikke mindst på landevejene. Derfor vil vi gerne teste, om trafikanterne sænker farten, hvis de hele tiden bliver mindet om hastighedsgrænsen på 80 km/t.," siger afdelingsleder Niels Skjøde Agerholm fra Vejdirektoratet. 

"Det er et helt nyt redskab, som vi på denne måde prøver af, og jeg er spændt på at se resultaterne," fortsætter han. 

Seks nøje udvalgte strækninger 

Fartmærkerne på kantpælene er udstyret med reflekser og udformet med det sorte tal, der minder om almindelige, runde fartskilte. De er placeret på hver eller hver anden kantpæl i højre side af vejen.

De er anbragt på seks strækninger, hvor gennemsnitshastigheden ligger over 80 kilometer i timen.

Inspireret af Holland

Inspirationen til forsøget kommer fra Holland, hvor man længe har angivet den aktuelle hastighedsgrænse med meget korte intervaller på tavler langs vejen.

Forsøget afsluttes efter dette efterår, hvorefter Vejdirektoratet vil evaluere og vurdere, om der er grundlag for permanent anvendelse af fartmærker på kantpæle i åbent land.

Powered by Labrador CMS