Kæmpetelt kollapset: Kommune var advaret

Der var klare advarsler om at sætte kæmpeteltet op i Viborg midtby i december, men alligevel valgte Viborg Kommune at sætte teltet op

Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV Midtvest

Første december kollapsede det store telt, som dannede rammen om det traditionsrige julemarked på Nytorv i Viborg.

Mens sneen faldt på teltdugen, braste et af de bærende aluminiumsrør sammen, og det skabte en lang flænge i teltdugen, som førte til at Skyline-teltet faldt sammen.

Men hændelsen kunne være undgået.

Viborg Kommune var nemlig advaret om, at teltet ikke måtte stilles op i måneder, hvor der er mulighed for snefald. Det viser et dokument, som TV Midtvest har fået aktindsigt i.

Her står der også, at hvis denne type telt alligevel sættes op i vintermåneder, hvor der er risiko for snevejr, så skal sneen fjernes øjeblikkeligt - enten mekanisk eller ved opvarmning.

Kommunen var dog opmærksom på, at der kunne være et sikkerhedsproblem med de mange mængder sne, som vejrudsigten lovede 1. december.

Havde ikke forudset snemængde

De havde derfor gjort sig mange tanker om, hvordan snefaldet skulle håndteres, oplyser Lars Stentoft, der er direktør for Kultur, Service og Event i Viborg Kommune.

- En klatrer havde været oppe på teltet en halv time før det brød sammen for at vurdere, hvornår vi skulle begynde at fjerne sne manuelt. Men på det tidspunkt vurderede man, at der ikke var så meget sne, forklarer han.

En halv time senere faldt teltet dog sammen.

Gamblede ikke med sikkerheden

Men selv om teltet blev stillet op i december, hvor der netop er risiko for sne, så mener Lars Stentoft, at kommunen har handlet efter anbefalingerne.

- Da vi i sin tid gik i gang med de store events, så udviklede vi indhold og design, men vi udviklede også sikkerhed. Og det vil sige, at vi har folk, der følger det tæt, siger han og fortsætter:

- Der ligger en 100 siders manual, der fortæller, hvad man skal være opmærksom på i forbindelse med en Skyliner.

Ifølge direktøren var der ekstra mandskab på torvet klar til at skrabe sneen af teltet den morgen, hvor teltet brasede sammen.

Skal ryddes for sne

Det er et af Danmarks største udlejningsselskaber, Dansk Mobilscene, der udlejede teltet til kommunen, og ifølge Lars Stentoft er et Skyliner-telt intet problem i Danmark.

- Teltet sættes også op i eksempelvis Østrig, hvor der er væsentlig mere sne end her. Så man kan sagtens sætte det op, men man skal være klar over, at i tilfælde af sne så skal man være parat til at rydde, siger han.

Ingen kom til skade

Det store teltkollaps skete tidlig formiddag den første dag i december, og derfor var der ikke flere hundrede gæster til julemarkedet endnu.

Hændelsen medførte ingen personskader, men teltdugen overlevede ikke de tunge masser af sne.

Om Viborg Kommune igen sætter et skyliner-telt op i december er endnu uvist.

- Hvis det viser sig, at det var en produktfejl, og at det produkt kan skiftes ud, og der er fuld garanti, så vil vi rigtig gerne sætte den op, siger Lars Stentoft og fortsætter:

- Hvis det viser sig, at der er noget i selve konstruktionen, der måske skaber usikkerhed, så vil vi selvfølgelig ikke gøre det.

Kommunen har nu valgt at sætte nogle mindre teltkupler op på torvet, så der igen er julestemning i det centrale Viborg.

Powered by Labrador CMS