Kirurg meldt til politiet

En tidligere fodkirurg på Bispebjerg Hospital er meldt til politiet for legemsbeskadigelse af patient

30 patienter har meldt en kirurg til politiet. De kræver erstatning efter en operation
30 patienter har meldt en kirurg til politiet. De kræver erstatning efter en operation

Citathistorie: Radio4

En tidligere fodkirurg på Bispebjerg Hospital er nu meldt til politiet for uagtsom legemsbeskadigelse. 

Anmeldelsen mod kirurgen kommer fra én af hans tidligere patienter, Lærke Havemann, København. 

Hun er én af de omkring 500 patienter, der har modtaget en omdiskuteret ankeloperation på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. 

Hun er også én af de, ind til videre, 30 patienter, der efterfølgende har fået tilkendt erstatning, fordi hun blev skadet af en operation, der i hendes tilfælde ikke var grundlag for at udføre.

Stadig smerter

Siden operationen har hun i tre år været plaget af smerter, og er lige nu ved at blive undersøgt for en tredje re-operation. 

Hun anmelder nu kirurgen, for det der er foregået på Bispebjerg og Frederiksbjerg Hospital

- Jeg vil ikke vente længere, jeg har været sygemeldt i tre år på grund af den operation. Den her sag kan være en kriminel handling, og det bør undersøges af politiet, siger Lærke Havemann til Radio4.

"Meld det"

Lærke Havemanns anmeldelse kommer efter, at sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, har opfordret patienter, der har fået den omdiskuterede ankeloperation, til at melde det til politiet. 

Nogen skal stå til ansvar i den her sag. Det handler om patientsikkerhed i forhold til de informationer, patienterne ikke har fået, siger Liselott Blixt til Radio4.

Lærke Havemanns anmeldelse og sundhedsordførerens opfordring til at anmelde bliver understøttet af Kent Kristensen. 

Han er sundhedsjurist og lektor ved SDU og vurderer, at affæren kan ende som en politisag. Behandlingerne burde nemlig, ifølge ham, have været anmeldt som et forsøg til den Videnskabsetiske Komité?

- Det kan sidestilles med uagtsom legemsbeskadigelse efter straffeloven. Og i de tilfælde vil der være tale om, at patienterne?har lidt et overgreb, siger Kent Kristensen.

Patienter uvidende

Flere eksperter har tidligere rejst tvivl om de ankeloperationer, som kirurgen og en kollega har udført på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital i årene 2010-2018.

- Operationerne har eksperimentel karakter, og derfor burde de være blevet anmeldt som et forsøg, ligesom patienterne burde være blevet informerede om, at de deltog i et forsøg.

Sådan siger Karsten Juhl Jørgensen. 

Han er overlæge og professor ved Cochrane Danmark, et uafhængigt sundhedsforum, der undersøger kvaliteten og evidensen bag forsøg i sundhedsvæsenet.

Ingen kommentarer

Den nu anmeldte ortopædkirurg ønsker ikke at kommentere anmeldelsen eller svare på andre spørgsmål i forbindelse med den seneste udvikling i sagen om ankeloperationerne på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Lærke Havemann håber, at hendes anmeldelse vil gøre, at det ikke sker for andre.

- Det her er ikke en utilsigtet hændelse. Fejl kan ske, det er jeg helt indforstået med. Men det var en velovervejet beslutning af udføre det her forsøg, og om det var ulovligt, må politiet nu vurdere, siger Lærke Havemann til Radio4.

Powered by Labrador CMS