Laveste tal i 10 år

Faldet sker efter rekordmange kvote 2-ansøgere i 2020 og 2021 som følge af coronapandemien og nedlukninger.

I 2021 ansøgte 60.718 om at blive optaget på en videregående uddannelse via en kvote 2-ansøgning. Det var rekordmange. I 2022 er der næsten 3000 færre ansøgere (Arkivfoto).
I 2021 ansøgte 60.718 om at blive optaget på en videregående uddannelse via en kvote 2-ansøgning. Det var rekordmange. I 2022 er der næsten 3000 færre ansøgere (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

48.801 personer har søgt om optag på en videregående uddannelse via kvote 2 i år.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er det laveste antal ansøgere i ti år. Ikke siden 2012 har der været så få, der søgte ind på en videregående uddannelse med en kvote 2-ansøgning. Dengang ansøgte 38.796 om optag via en kvote-2 ansøgning.

Ifølge Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen var det forventet, at ansøgerantallet ville være lavere efter rekordmange kvote 2-ansøgere i både 2020 og 2021.

Ikke samme mulighed

- Med to rekordår i 2020 og 2021, hvor vi ekstraordinært oprettede flere uddannelsespladser, og i en tid med buldrende højkonjunktur, er det forventeligt, at vi ser en lavere søgning via kvote 2 i år.

- Der er bud efter folk på arbejdsmarkedet, man kan igen tage ud at rejse eller komme på den højskole, der bare ikke var den samme mulighed for i en tid med corona, skriver han i pressemeddelelsen.

Hos Dansk Erhverv finder den uddannelses- og forskningspolitiske chef, Mads Eriksen Storm, faldet i kvote 2-søgninger dybt bekymrende.

Forventet fald

- I erhvervslivet er vi dybt afhængige af veluddannede medarbejdere. Efter to år med rekorder som følge af corona, havde vi forventet et fald, men at faldet er så omfattende, er alligevel både overraskende og meget bekymrende, siger han i en skriftlig kommentar.

Indtil 5. juli klokken 12 vil det være muligt at søge ind på en videregående uddannelse med en kvote 1-ansøgning.

Forskellige ansøgere

På en kvote 1-ansøgning bliver man udelukkende bedømt ud fra sit karaktergennemsnit. Studerende med et højt gennemsnit vil dermed få plads på en videregående uddannelse før dem, der har et lavere snit.

Kvote 2 er for ansøgere, som ikke har karaktergennemsnit til at komme ind via kvote 1, eller som har brug for at blive vurderet på kvalifikationer ud over eksamensgennemsnittet.

Det kan for eksempel være gennem en motiveret ansøgning, et højskoleophold, eller at den studerende tidligere har været i gang med en anden uddannelse.

Den 28. juli får både kvote 1- og kvote 2-ansøgere svar på, om de er optaget på en af de uddannelser, de har søgt.

HVEM KAN SØGE

Ansøgere, der har en gymnasial eksamen, men har brug for at blive vurderet på andet end blot karaktergennemsnittet

Ansøgere, der har en gymnasial eksamen, men ikke opfylder eventuelle krav om bestemt karaktergennemsnit i kvote 1

Ansøgere, der har et andet adgangsgrundlag end en gymnasial eksamen, fx en erhvervsuddannelse eller et antal hf-enkeltfag

Ansøgere med en international udenlandsk eksamen, som ikke kan omregnes til den danske karakterskala

Ansøgere, der søger ind på en uddannelse med optagelsesprøve og/eller optagelsessamtale som adgangskrav

Ansøgere, der har fået eller ønsker at søge dispensation fra kravet om en adgangsgivende eksamen

Kilde: UddannelseGuide
Powered by Labrador CMS