Livreddere slår alarm

Torsdag og fredag er i alt tre personer omkommet i drukneulykker ved Vestkysten

Udgivet Opdateret

Strandgæster bør være særligt opmærksomme, hvis de går i vandet ved Vestkysten i de kommende dage.

Det fortæller kystlivredningschef i Trygfondens Kystlivredning Anders Myrhøj.

- Advarslen kommer på baggrund af en række tragiske hændelser på Vestkysten. Vi mener, at alle hændelserne kan henføres til den sydvestenvind, der skaber kraftige strømforhold.

Man skal virkelig passe på

- Det er noget, som man skal tage sig virkelig i agt for, siger han.

Torsdag og fredag er i alt tre personer omkommet i drukneulykker ved Vestkysten.

Vindforholdene skaber revlehuller, hvor der kan være en kraftig udadgående strøm, der fører vandet tilbage ud i havet.

Sydvestenvind skaber kraftige strømforhold ved Vestkysten. Trygfondens Kystlivredning opfordrer til, at man bliver på land eller at man holder sig meget tæt på land, hvis man er det mindste i tvivl om vind- og vejrforhold. (Arkivfoto).
Sydvestenvind skaber kraftige strømforhold ved Vestkysten. Trygfondens Kystlivredning opfordrer til, at man bliver på land eller at man holder sig meget tæt på land, hvis man er det mindste i tvivl om vind- og vejrforhold. (Arkivfoto).

Her er det særlig farligt

- Er man det mindste i tvivl om vand- og vindforhold, skal man blive på land eller holde sig meget tæt på land. Ved Vesterhavet kan man blive tippet omkuld af strømmen, selv om man står med vand til knæene, siger Anders Myrhøj.

Vælger man at tage en badetur, opfordrer han til, at man benytter sig af en badestrand, hvor der er livreddere til stede.

- Man skal søge et sted hen, hvor der er nogle, der kan holde øje med en og gribe ind, hvis der er brug for det.

Spørg de lokale

- Kommer man et sted hen, hvor der ikke er livreddere til stede, så sørg for at orientere dig hos de lokale, om hvordan havet plejer at opføre sig på en dag som denne. Hvis de lokale ikke vil gå i vandet, så bør du heller ikke gøre det, siger han.

Bliver man trukket ind i et revlehul, er det vigtigt, at man forholder sig i ro og ikke forsøger "at kæmpe imod naturens kræfter".

Flyd med

- Man skal lade sig flyde med og hurtigst muligt svømme ud til en af siderne og søge hen, hvor bølgerne brækker.

- Der vil man muligvis kunne finde ro på en revle og komme til hægterne, så man kan søge ind mod land, siger Anders Myrhøj.

Revlehuller/hestehuller

  • Hestehuller eller et revlehul er en fælles betegnelse for noget, som de fleste mennesker opfatter som noget meget farligt. Og det kan det også være.
  • Et hestehul kan opleves som flere ting. De fleste opfatter et hestehul som et hul, man falder ned i eller bliver trukket ned i. Det har mange prøvet i deres barndom ved en badetur ved stranden. Nogle oplever hestehuller som en kraftig strøm, som de ikke kan svømme op imod.
  • Og begge forklaringer er rigtige.
  • Et hestehul eller revlehul som det i virkeligheden er, kan medfører begge oplevelser. Revlehullet er dannet ved kraftig pålandsvind, direkte eller skråt på stranden. Vandet der på den måde bliver skyllet ind på stranden skal ud igen i havet. Og afhængig af bundforholdene og stejlheden på strandbunden vil det overskydende vand erodere et hul i revlen for at komme ud igen. Denne erosion af strandbunden opleves måske som et hul, og da vandstrømmen i hullet er udadgående, vil strømme trække person, som er faldet ned i hullet med udad. Er det en forholdsvis flad strandbund vil det udadgående vand fortrænge det indadgående vand, og der vil generelt være tale om at vandet som helhed i en 10-20 meters bredde føres udad. Personen som svømmer ind i området bliver taget af strømmen og kan ikke svømme imod eller svømme igennem til den anden side.
  • Redningen i denne situation er den samme, uanset hvordan man bliver hvirvlet ind i strømmen.
  • Bevar roen, søg op til overfladen og lad dig føre med strømmen ud. Meget hurtigt vil strømmens styrke aftage, og du kan begynde at svømme ud til en af siderne i strømmen og derpå svømme ind mod stranden igen.
  • Hvis du bliver grebet af panik og prøver at svømme imod strømmen, vil du bruge mange kræfter og vil hurtigt blive træt og dermed i risiko for at få et ildebefindende eller komme til at sluge vand og i begge tilfælde komme i alvorlig fare.
  • Vend dig om på ryggen og lad dig føre med strømmen, som overfor beskrevet.

Kilde: Badesikkerhed.dk

Han fortæller, at Vestkysten er særlig udsat lige nu, men at alle vestvendte kyster i disse dage er berørt af sydvestenvinden.

Powered by Labrador CMS