Lunken melding om elprisen

Fra august til oktober blev den gennemsnitlige families elregning halveret som følge af markant prisfald

Udgivet Opdateret

Længe har stigende elpriser præget forbrugernes bevidsthed.

Nu ser udviklingen med de opadgående elpriser ud til at være vendt - spørgsmålet er dog om det varer ved.

Således blev elregningen mere end halveret for en gennemsnitlig dansk familie fra august til oktober.

Det viser en beregning, som Danske Bank har lavet. Det skriver TV 2.

Første gang siden maj

I oktober landede den gennemsnitlige ugepris for én kilowatt-time elektricitet to gange under 80 øre på den nordiske elbørs Nord Pool.

Det var første gang siden maj, at prisen var under 80 øre.

Oven i grundprisen på strøm skal man lægge diverse afgifter og moms.

En gennemsnitlig familie, der bor i et parcelhus og består af to voksne og to børn, måtte i august ifølge Danske Banks beregning betale cirka 1900 kroner for el. I oktober kunne familien nøjes med at betale omkring 900 kroner.

Nærmest kollapset

Prisniveauet i oktober nærmer sig det niveau, som prægede energimarkedet sidste efterår. Og primært to faktorer er skyld i de lavere elpriser, forklarer chefkonsulent Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark.

- Gaspriserne er nærmest kollapset, fordi det er lykkedes at fylde Europas gaslagre op. Dermed kan de kraftværker, der kører på gas og producerer el, købe gassen billigt, siger han til Ritzau.

- En anden væsentlig årsag er efterårsvejret. Blæsevejr har hjulpet med at få elpriserne ned. Det samme har regnvejret i Norge, hvor magasinerne i vandkraftværkerne er ved at blive fyldt op efter en lang tørkeperiode.

Varm oktober

Dertil kommer, at oktober har været en forholdsvist varm måned, hvorfor efterspørgslen på el, varme og gas har været begrænset.

For hele oktober kostede en kilowatt-time el i gennemsnit en krone uden afgifter, tariffer og moms. I august var prisen 3,5 kroner.

Det er dog ikke alle forbrugere, der kommer til at mærke prisfaldet på elmarkedet med det samme.

Fortsætter ikke med at falde

Hvis man har en fastprisaftale, fastsættes elprisen for en bestemt periode - for eksempel tre måneder. Derfor kan der gå noget tid, før prisændringerne kan ses på elregningen hos disse elkunder.

Inden da kan priserne dog meget vel være steget igen.

- Vi kan nok desværre ikke forvente, at elpriserne fortsætter med at falde. Det er sandsynligvis en midlertidig situation, at vi har et markant overskud af gas og dermed forholdsvist lave elpriser, siger Kristian Rune Poulsen.

Siden elpriserne for alvor steg i sommer, er mange forbrugere begyndt at planlægge blandt andet tøjvask efter, hvornår på døgnet prisen på el er lavest. (Arkivfoto).
Siden elpriserne for alvor steg i sommer, er mange forbrugere begyndt at planlægge blandt andet tøjvask efter, hvornår på døgnet prisen på el er lavest. (Arkivfoto).

SÅDAN SPARER DU PENGE PÅ TØJVASK

Nedenfor ses fem råd til at spare på strømmen, når du vasker tøj i vaskemaskinen.

1. Spring forvasken over. Tøjet er sjældent så snavset, at det er nødvendigt med forvask.

2. Fyld vaskemaskinen op. Mange moderne vaskemaskiner regulerer automatisk vandmængden efter mængden af tøj, men det er stadig mere økonomisk at køre med en vaskemaskine, der er fyldt helt op.

3. Vask ved lavere temperatur. Almindeligt tøj kan vaskes på 15-30 grader, mens for eksempel håndklæder og undertøj kan vaskes på 60 eller 90 grader.

4. Vask kun beskidt tøj. Hvis håndklædet, trøjen eller bukserne ikke er snavsede, kan det måske godt bruges en gang til - nøjes eventuelt med at hænge det op udenfor i den friske luft. Vask slider også på tøjet.

5. Vask tøj i vaskemaskinen, når strømprisen er lav. Tjek, hvornår på døgnet strømmen er billigst - brug dit elselskabs app eller apps som "Min Strøm".

Kilde: SparEnergi.dk
Powered by Labrador CMS