Næsten hver tredje teenager cykler fuld

30 procent af de unge i alderen 16 til 19 har cyklet, hvor de var for fulde til at styre cyklen ordentligt

Udgivet Opdateret

En stor del af landets teenagere kører dagligt på cykel. Det er godt for deres helbred og godt for miljøet.

Men mange teenagere kører også cykel, når de er fulde.

Det er et problem, vurderer både Rådet for Sikker Trafik og Traumecenteret på Rigshospitalet.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Havde svært ved at styre

I en undersøgelse foretaget af Rådet for Sikker Trafik og analyseinstituttet Wilke svarer 30 procent af unge i alderen 16 til 19 år, at de én eller flere gange inden for de seneste år har kørt på cykel, selv om de var så fulde, at de havde svært ved at styre deres cykel.

Det får Rådet for Sikker Trafik til at lancere en ny kampagne med fokus på, at det er farligt at cykle fuld.

Kampagnen er målrettet de unge cyklister i alderen 16 til 19.

Alvorlige skader

- Vi er godt klar over, at vi ikke får alle unge til at stille cyklen, når de har drukket alkohol. Men vi vil gerne stoppe dem, som er mest fulde, udtaler Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, i pressemeddelelsen.

Det kan føre til alvorlige skader, når unge cyklister kører, mens de er berusede, fortsætter han.

På Traumecenteret på Rigshospitalet kender personalet kun alt for godt til konsekvenserne for de unge fulde cyklister.

Kraniebrud

- De risikerer at få svære skader, som for eksempel kraniebrud eller blødninger i hjernen, der kan koste dem førlighed eller i værste tilfælde livet. De kan få indre blødninger, der også kan være livstruende og kræve akut operation, siger Emilie Øberg fra traumecentret i pressemeddelelsen.

Rådet for Sikker Trafik vil med kampagnen prøve at appellere til de unge. 

Bør hjælpe hinanden

De bør hjælpe hinanden ved at sige fra over for venner og veninder, hvis de vil cykle fulde, påpeger Karina Petersen, vicedirektør i Rådet for Sikker Trafik.

- Vi håber på, at vi kan få de unge til at hjælpe hinanden med at lade være med at cykle hjem fra byen beruset, siger hun til Ritzau.

Det kan ifølge Karina Petersen ikke undgås, at der kan være en vis usikkerhed i, om undersøgelsens resultat er fuldstændig repræsentativ for aldersgruppen.

Fra 28. november

De unge har nemlig skulle svare specifikt på, om de har cyklet fulde og på grund af alkoholen har slingret eller været ved at køre galt.

- Undersøgelsen har jo været på baggrund af feltrapporteret adfærd. Det er på baggrund af de unges egen fortolkning af egen adfærd. Derfor er der en mulighed for, at det svinger til den ene eller den anden side, siger hun.

Den nye kampagne vil køre fra 28. november til 18. december.

Unge i alderen 16 til 19 år er for tilbøjelige til at stige på stålhesten, når de er for fulde til at styre cyklen, viser undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.
Unge i alderen 16 til 19 år er for tilbøjelige til at stige på stålhesten, når de er for fulde til at styre cyklen, viser undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Salg af alkohol

I Danmark må unge under 16 år hverken købe alkohol i detailhandlen eller få serveret alkohol på restauranter, caféer og barer. 

Unge mellem 16 og 18 år: Unge, der er fyldt 16 år, må købe alkohol med en alkoholprocent op til 16,5 % i detailhandlen, men ikke få serveret alkohol på restauranter, caféer og barer.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Powered by Labrador CMS