Nu lysner det for kong Charles

Kong Charles har holdt Kongens Tale og sammen med Camilla været på statsbesøg i Kenya. Briterne ser mere positivt på parret. 14. november fylder han 75 år

Udgivet Opdateret

Levealderen stiger, også blandt konger og dronninger, og det giver tronfølgere længere tid til at forberede sig på fremtiden.

Rekorden tilfalder kong Charles, der fylder 75 år 14. november.

Da hans mor, dronning Elizabeth, døde i 2022, havde han været tronfølger i 70 år.

Mange var begyndt at spørge, om han nogensinde ville blive konge, eller om arven efter den populære dronning skulle løftes af prins William.

Han og prinsesse Kate må måske også væbne sig med tålmodighed.

Dronning Elizabeth blev 96 år og prins Philip 99 - og har kong Charles arvet deres stærke gener, vil William og Kate være i 60'erne, før de kan rykke ind på Buckingham Palace.

Er ved at blive sat i stand

Slottet i London er ved at blive sat i stand til kong Charles og dronning Camilla.

Indtil videre bor de i det mindre Clarence House, som har været deres hjem, siden de blev gift i 2005.

Dengang kunne mange ikke se Camilla uden at tænke på, at det var hende, der var en af årsagerne til, at ægteskabet mellem Charles og prinsesse Diana aldrig blev lykkeligt.

Stemningen er vendt

I takt med at det er blevet tydeligt for offentligheden, at Camilla gør kongen glad, er stemningen omkring parret dog vendt til det bedre.

For nylig viste en meningsmåling, at 59 procent af briterne støtter kongen mod 44 procent omkring dronning Elizabeths død.

Det vidner om, at overgangen fra mor til søn er gået bedre, end det var ventet, har kongehusekspert, professor Pauline Maclaran fra University of London udtalt.

Hun hæftede sig også ved, at kongen har udvist "ydmyghed og tilgængelighed" i en periode, hvor briterne har kæmpet med høj inflation.

Ikke uden problemer

Men uden problemer er livet ikke for fødselsdagsbarnet.

Forholdet til den yngste søn, prins Harry, og hertuginde Meghan knager, og i perioder har det efter sigende været "iskoldt".

I hvert fald blev Meghan hjemme i Californien, da kongeparret blev kronet i Westminster Abbey.

Prins Harry deltog, men uden uniform og langt fra sin far i kirken, ligesom prinsen droppede hyldesten på balkonen.

Det samme måtte prins Andrew gøre. Han er bror til kongen og er kommet i modvind på grund af anklager om seksuelt misbrug af en ung kvinde.

Kong Charles og dronning Camilla var for nylig på officielt besøg i Kenya, der er tidligere britisk koloni. I hovedstaden Nairobi besøgte de en park for næsehorns- og elefantunger.

På en række udlandsbesøg

I tiden efter kroningen har kong Charles og dronning Camilla været på en række besøg i udlandet.

Senest i Kenya, hvor han beklagede den brutalitet, som mange kenyanere blev udsat for under det britiske kolonistyre.

En decideret undskyldning, som mange i det østafrikanske land havde set frem til, blev det dog ikke til.

På flydende fransk

Tidligere i efteråret imponerede kong Charles, da han under et statsbesøg i Frankrig holdt tale på flydende fransk i parlamentet og forsøgte at binde de to store europæiske lande sammen oven på brexit.

Det skete i en afdæmpet tone.

Kongen, der tidligere var kendt for at tale lige ud af posen om blandt andet klima og miljø, er som kong Charles III blevet mere forsigtig.

Med til den nye gerning hører den årlige Kongens Tale i parlamentet. Den er skrevet af regeringen og blev holdt af kongen for første gang 7. november.

Fejres med familien - uden Harry

Fødselsdagen fejrer han med familie og venner i Clarence House.

Prins Harry og hertuginde Meghan er ikke inviteret, skriver det britiske medie The Independent.

Powered by Labrador CMS