Politikere har i årevis fået guldkort til Tivoli

I modsætning til andre kommuner modtager kommunalpolitikere i København gratis et guldkort til Tivoli, der har en værdi af 1399 kroner. Det lyder ulovligt, lyder det fra professor

Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 Kosmopol

Når lokalpolitikere vælges til Københavns Kommunes Borgerrepræsentation, består startpakken af fire genstande: En computer, en telefon, et rejsekort - og et personligt guldkort, der giver dem og fire venner gratis adgang til Tivoli.

Men hvor computer, telefon og rejsekort gives af kommunen, så er guldkortet en gave fra Tivoli.

Vil se nærmere på regler

Selvom Københavns Kommune i udgangspunktet ikke tillader, at ansatte modtager gaver fra privatpersoner eller virksomheder, er denne gave helt normal praksis for rådhusets politikere, der af og til behandler politiske sager vedrørende netop Tivoli.

Nu vil Alternativet i Københavns Kommune have set nærmere på reglerne.

- Det er ikke en formue værd at få tildelt et Tivolikort, men det er heller ikke ingenting. Hvordan skal vi forholde os til vores egen habilitet? Det vil vi gerne vide, siger Birgitte Kehler Holst, der er gruppeforperson for Alternativet i Borgerrepræsentationen.

Vigtig diskussion 

Derfor har hun lavet en forespørgsel til overborgmester Sofie Hæstorp Andersen (S) om guldkortet fra Tivoli.

- Vores hensigt er at skabe noget gennemsigtighed omkring det her, siger Birgitte Kehler Holst (AL).

TV 2 Kosmopol har talt med medlemmer fra Enhedslisten, Radikale Venstre, Venstre og SF, der alle bekræfter at have modtaget kortet.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) mener, at Alternativet genrejser en vigtig diskussion.

Skal være tilbageholden 

I et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol siger hun, at man som borgerrepræsentant generelt skal være tilbageholden med at modtage gaver.

- Jeg mener, at der påhviler os et særligt ansvar for at skabe åbenhed og gennemsigtighed omkring de gaver, invitationer og andet, vi som politikere får tilsendt eller tilbudt i forbindelse med vores hverv. Af samme grund ligger de gaver, jeg modtager, også offentligt tilgængeligt på kommunens hjemmeside, siger Sophie Hæstorp Andersen og fortsætter:

- Jeg kan ikke forbyde, at Tivoli sender årskort til Borgerrepræsentationens medlemmer. Reglerne for borgerrepræsentanterne er sådan, at det er det enkelte medlems ansvar at vurdere, om det er sagligt at modtage en invitation eller gave, siger overborgmesteren og tilføjer, at hun ikke selv har anvendt det Tivolikort, hun har fået tilsendt.

På kant med reglerne

At politikerne får et gratis guldkort kan meget vel være på kant med reglerne, lyder det fra Sten Bønsing, professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

- Det har jeg meget svært ved at se skulle være lovligt. Udgangspunktet er, at det er ulovligt at modtage gaver, men der er få undtagelser, siger Sten Bønsing til TV 2 Kosmopol.

Undtagelser kan eksempelvis være taknemmelighedsgaver, jubilæumsgaver, eller hvis man som kommunalpolitiker har holdt et oplæg og modtager en flaske vin som betaling eller tak for ulejligheden, lyder det fra professoren.

Bekræfter 

Fra Tivolis side bekræfter man, at man uddeler Tivolikort til blandt andet politikere.

- Tivoli har en lang tradition for årligt at tilbyde et antal Tivolikort til en række samarbejdspartnere, politikere, journalister samt venner af forlystelseshaven og andre, siger pressechef i Tivoli, Torben Plank.

Ifølge Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune er der ikke indgået aftale med Tivoli om at uddele Tivolikort til medlemmer af Borgerrepræsentationen.

Derudover har kommunen ikke oplysninger om, i hvilket omfang de enkelte medlemmer har modtaget et Tivolikort, og om de har gjort brug af det.

En konkret vurdering 

Forvaltningen understreger dog, at spørgsmålet om hvorvidt en modtager af en gave bliver inhabil i sager, der omhandler den, der har givet gaven, er en konkret vurdering i de enkelte tilfælde.

Forvaltningen oplyser desuden, at der i nyere tid ikke har været rejst tvivl om habilitet i forbindelse med behandling af sager, der vedrører Tivoli.

Har ikke aktiveret det

TV 2 Kosmopol har talt med en række medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation, der ikke ser noget problem i at bruge Tivolikortet, og som ikke mener, det skaber habilitetsproblemer i deres politiske virke.

- Jeg har aldrig overvejet at behandle Tivoli mere nænsomt på grund af det, så det vil ikke påvirke mine beslutninger. Men hvis Alternativet stiller spørgsmålstegn ved det, så er det da noget, vi skal tale om, siger Louise Theilade Thomsen (V).

Christopher Røhl fra Radikale Venstre har ikke selv aktiveret sit guldkort, men han er flere gange kommet ind i Tivoli på nogle af hans politiske kollegers guldkort.

Køber ikke argument

Han mener, at det er vigtigt, at politikerne kommer ud og ser byen – heriblandt Tivoli:

- Vi får adgang til mange ting i kraft af Borgerrepræsentationen. Jeg mener, det er vigtigt, at vi som kommunalpolitikere kommer ud og ser byen og de initiativer, vi skal tage politisk stilling til, siger han til TV 2 Kosmopol.

Det argument køber professor i forvaltningsret Sten Bønsing dog ikke:

- Især ikke når man også kan invitere gæster med på kortet. Hvis man mener, det er arbejdsmæssigt begrundet, så kan Københavns Kommune købe billet til ham, siger Sten Bønsing.

Tager stilling til støjniveau

Tivoli modtager ikke kommunal støtte, men politikerne i Borgerrepræsentationen skal periodevis drøfte sager, hvor Tivoli er involveret.

Kommunalpolitikere har eksempelvis taget stilling til, at der kunne opsættes Pjerrot-symboler i fodgængeroverfeltet ved Vesterbrogade og Bernstorffsgade, ligesom de tager stilling til støjniveauet ved Tivolis musikarrangementer.

”Tillidshensynet”

Men problemet er faktisk slet ikke, hvorvidt politikerne rent faktisk har problemer med habiliteten, når de modtager Tivolikortet. Langt vigtigere er det man kalder ”tillidshensynet”, forklarer professoren.

- Selv hvis man kan dokumentere, at der ikke er falske lodder i vægtskålen, når der skal tages beslutninger om Tivoli, så bare det, at der kan skabes mistanke til, at Tivoli har nemmere ved at få bevillinger, skaber et problem, siger Sten Bønsing.

Danske Zar Paulo på plænen i Tivoli under Fredagsrock koncert fredag den 28. april 2023. Københavnske politikere får guldkort til Tivoli.
Danske Zar Paulo på plænen i Tivoli under Fredagsrock koncert fredag den 28. april 2023. Københavnske politikere får guldkort til Tivoli.
Powered by Labrador CMS