Sætter ny bund-rekord

I flere kommuner sætter ledigheden bundrekord. Flere jyske kommuner og en enkelt nordsjællandsk har nu under 1,5 procent ledighed

Udgivet Opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F

Ledigheden sætter bundrekord. I 13 danske kommuner har ledigheden aldrig før været så lav, som den er nu.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, skriver Fagbladet 3F. Tallene går tilbage til fra før finanskrisen, hvor ledigheden dengang satte bundrekord.

Blandt de kommuner, der har så lave ledighedstal som aldrig før, er Herlev, Bornholm og København.

Men for at finde de helt lave ledighedstal, skal man se mod Jylland. Kommuner som Billund, Vejen, Holstebro, Skive, Ringkøbing-Skjern og Hedensted ligger alle under 1,5 procents ledighed.

Det samme gør også Allerød i Nordsjælland, som den eneste ikke-jyske.

Landets laveste ledighed er i Billund og Vejen kommuner med bare 1,2 procent.

100 procent positivt

Set fra Klaus H. Nielsens stol som arbejdsmarkedschef i Billund Kommune, er det 100 procent positivt.

Hovedforklaringen er, at Billund har mange arbejdspladser, også flere end der er folk i den arbejdsduelige alder, så folk pendler ind til kommunen for at arbejde.

- Det betyder også, at for vores egne borgere er der ingen transportbarrierer for at få arbejde. Vores borgere er gode til at komme i arbejde, mener han.

I 13 danske kommuner har ledigheden aldrig før været så lav, som den er nu.
I 13 danske kommuner har ledigheden aldrig før været så lav, som den er nu.

På toppen af højkunjuktur

Ledigheden plejer ikke at være høj i kommunen, som dog blev hårdt ramt af corona-restriktioner. Det gjaldt blandt andet lufthavnen.

- Men nu er vi på toppen af en højkonjunktur. Til gengæld tror jeg ikke, ledigheden kan blive ret meget lavere, siger Klaus H. Nielsen.

Lidt mere negativ

I arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv er arbejdsmarkedschef Peter Halkjær lidt mere negativt stemt.

Han er enig i, at samfundet sparer nogle penge til overførselsindkomster.

- Og det er positivt. Men samtidig går samfundet glip af store skatteindtægter. For virksomhederne må hver måned opgive at besætte 12.000 job, og det er de vildt frustrerede over, siger Peter Halkjær.

Han forstår ikke, at der kan være 70.000 ledige, når der samtidig er ledige rengøringsjob, hotel- og restaurationsjob og andet.

- Det er derfor, vi siger, at så må man eventuelt åbne op for at skaffe mere arbejdskraft fra udlandet, siger Peter Halkjær.

Begejstret

I fagforbundet 3F er økonom Jesper Grunnet Lauridsen begejstret over den rekordlave ledighed.

- Det er godt for alle, der er kommet i arbejde, og for økonomien i samfundet, siger han.

Jesper Grunnet Lauridsen tilføjer, at selv om ledighedstallet nu er rekordlavt, så er der faktisk fortsat 11.500 flere ledige på dagpenge i dag, end der var i 2008. Den rekordlave ledighed skyldes nemlig også, at flere kontanthjælpsmodtagere er kommet i arbejde nu.

Han mener til gengæld ikke, at der er grund til at hente mere udenlandsk arbejdskraft udenfor EU.

- Der er fortsat mere end 13 millioner ledige i EU, og den udenlandske EU-arbejdskraft som kommer for at arbejde, slår også rekord måned efter måned, siger han.

Powered by Labrador CMS