Sigtet ventede i måneder før Field's skyderi

Ifølge psykiatrien havde sigtet i sagen om skyderiet i Field's brug for daglig støtte fra Københavns Kommune

Udgivet Opdateret

I næsten fire måneder op til skyderiet i indkøbscentret Field's i København var den mistænktes sag parkeret i Københavns Kommune.

Det skriver TV 2 og Frihedsbrevet søndag på baggrund af blandt andet en fortrolig redegørelse af sagsforløbet.

Den 22-årige mand, der er sigtet for at have dræbt tre personer i forbindelse med skyderiet, var blevet henvist fra Hovedstadens Psykiatri til Københavns Kommune i begyndelsen af marts.

Nåede ikke at tage kontakt

Han havde ifølge regionen brug for "daglige støtteforanstaltninger". Hjælpen blev vurderet at være nødvendig, for at han kunne håndtere sin autisme og være i stand til at gennemføre sin uddannelse.

Men ingen fra kommunen nåede at tage kontakt til den 22-årige mand, inden han 3. juli skød og dræbte tre personer og sårede yderligere fire i Field's.

Kommunen vurderede, at den unge mands sag ikke var akut. I kommunens egen redegørelse af sagen fremgår det dog, at der blev begået fejl og var en "uhensigtsmæssig lang sagsbehandlingstid".

Afdeling under pres

Her fremgår også kommunens eget bud på, hvorfor sagsbehandlingen blev flere måneder lang.

Den afdeling, der skulle tage sig af sagen, var ifølge Københavns Kommune under pres og havde derfor ikke ressourcer til at modtage sager tilstrækkeligt hurtigt, skriver Frihedsbrevet.

Dagen efter, at kommunen modtog den 22-åriges sag, søgte kommunen om samtykke til at behandle mandens sag.

Helt unødvendigt

Kommunen ventede halvanden måned på samtykket. Samtykket var dog, ifølge redegørelsen, helt unødvendigt.

Herefter blev sagen lagt i en bunke med ikke-akutte sager.

Sagen blev blandt andet vurderet ikke-akut, da den 22-årige boede hos sin far og var tilknyttet en uddannelse. Derudover var han i medicinsk behandling og var screenet for psykoselidelse.

Kritik af håndtering

Der har tidligere været rejst kritik af Region Hovedstadens håndtering - eller mangel på samme - af den 22-åriges psykiske sygdom.

Således har en kortlægning foretaget af TV2 og Frihedsbrevet vist, at han forud for skyderiet i Field's var blevet afvist af et specialiseret psykiatrisk tilbud på Amager.

Politiet vogtede en ambulance foran Fields, mens massakren stod på.
Politiet vogtede en ambulance foran Fields, mens massakren stod på.

SKYDERIET I FIELD'S

Skyderiet i Field's 2022 fandt sted omkring klokken 17:30 den 3. juli 2022, da en person åbnede ild med en riffel i indkøbscentret Field's på Amager i København. Ved skyderiet blev tre mennesker dræbt og fire såret af direkte skud, som alle er i alvorlige men stabile tilstande (pr. 5. juli 2022). Yderligere tre blev såret af mulige strejfskud, mens 20 personer blev lettere såret i forbindelse med evakueringen af centret.

Københavns Politi fik en anmeldelse om skyderiet kl. 17:35 og rykkede herefter ud mod centeret, hvor de klokken 17:48 anholdt en 22-årig etnisk dansk mand Motivet kendes ikke, men politiet formoder, at den mistænkte handlede alene Dagen efter skyderiet blev han sigtet for tre drab, syv drabsforsøg og ulovlig våbenbesiddelse.

Samme dag var det planlagt, at Harry Styles skulle optræde i Royal Arena, der ligger mindre end en kilometer fra Field's. Selvom det først meldtes ud, at koncerten fortsat ville blive afholdt, blev koncerten senere aflyst. Koncertgængerne blev kørt til Vanløse Station med Københavns Metro-linjerne M1 og M2, der blev lukket midlertidigt for andre rejsende.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS