Vil stoppe salg

Opfordringen kommer, efter at Forbrugerstyrelsen i Sverige i december besluttede at stoppe salget af hjelmen

Udgivet Opdateret

Sikkerhedsstyrelsen i Danmark opfordrer danske forhandlere til at stoppe salget af Hövding 3-cykelhjelme, der fungerer som en airbag omkring hovedet.

Det skriver styrelsen i et skriftligt svar til Ritzau.

Det sker, efter at Forbrugerstyrelsen i Sverige tilbage i december besluttede at stoppe salget af cykelhjelmen.

Beskytter ikke godt nok

- Samtidig gør vi forbrugerne opmærksom på, at det blandt andet fremgår af brugsanvisningen til Hövding-hjelmen, at hvis man slår hovedet, inden Hövding har reageret og er pustet helt op, yder Hövding ikke den nødvendige beskyttelse, skriver styrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen nævner blandt andet, at det kan være i situationer, hvor der falder genstande direkte ned på cyklistens hoved, hvor cyklisten kører ind i noget, eller hvor cyklisten kolliderer med et køretøj.

For nu er der tale om en opfordring fra den danske styrelse. Men Sikkerhedsstyrelsen er ved at vurdere, hvilke tiltag der bør gøres over for danske forhandlere og forbrugere.

Cykelhjelmen fra Hövding består af en krave, som man bærer om halsen. Hvis en cyklist vælter med den på, vil vedkommendes hoved automatisk blive dækket af en airbag, der springer ud fra kraven. (Arkivfoto).

Permanent stop

Den svenske forbrugerstyrelse indførte et permanent salgsstop og tilbagekaldelse af cykelhjelmen Hövding 3 den 15. december.

- Hövding deler ikke Forbrugerstyrelsens konklusion og har anket afgørelsen, skrev Hövding kort før jul.

Sådan kontrollerer Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen laver stikprøvekontrol af produkter, som sælges på det danske marked. Kontrollen foregår typisk ved, at vi udvælger produkter, som vores erfaring viser, der kan være en særlig risiko forbundet med.

Formålet med kontrollen er at:

  • Sikre, at der er en høj grad af sikkerhed på de produkter, der sælges i Danmark
  • Forhindre, at farlige produkter forhandles eller benyttes
  • Vejlede og informere erhvervsliv og forbrugere.

Sikkerhedsstyrelsen sætter nogle gange fokus på en hel varegruppe, som fx belysning, barnesenge, havestole eller småbørnslegetøj.

Kontrollen kan også blive udført som et tema. Et tema kan være kontrol af mærkningen på produkter, fx CE-mærkning, advarselsmærkning eller om den tilhørende brugervejledning til et produkt er korrekt.

Sikkerhedsstyrelsen laver desuden kontrol af produkter på baggrund af anmeldelser fra forbrugerne.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Virksomheden tilføjede, at Forvaltningsretten i Sverige havde omstødt den svenske forbrugerstyrelses beslutning.

Konkurs

Siden den svenske forbrugerstyrelses salgsstop af cykelhjelmen har virksomheden bag indgivet en konkursbegæring.

- De skader, der er forårsaget af den svenske forbrugerstyrelses handlinger, er dog så omfattende, at bestyrelsen ikke kan se, at der er grundlag for at fortsætte virksomheden, lød det i den forbindelse fra Hövding.

Powered by Labrador CMS