Mads Mikkelsen har hyldest i vente

Flere store danske skuespillere er blandt de nominerede, når der skal uddeles publikumspriser i Svendborg

Udgivet

Fakta om Svend Prisen

Svend Prisen afholdes for 20. gang

* Svend Prisen er en filmpris, der er blevet uddelt siden 2005. Den afholdes hvert år i Svendborg på Fyn - heraf navnet.

* I alt uddeles statuetter i ni kategorier: Årets Danske Film, Årets Udenlandske Børnefilm, Årets Udenlandske Film, Årets Kvindelige Skuespiller, Årets Mandlige Skuespiller, Årets Håb, Årets Danske Tv-dramaserie og Årets Danske Skuespiller I En Tv-dramaserie.

* De ti nominerede danske film fastslås ud fra antal solgte biografbilletter, og så vælger en jury de nominerede skuespilpræstationer ud fra disse film.

* Sidste år var det Julie Rudbæk, der løb med prisen som Årets Kvindelige Skuespiller for sin rolle i filmen "Elsker dig for tiden" og Anders W. Berthelsen, der vandt kategorien Årets Mandlige Skuespiller for filmen "Bamse".

* Vinderen af de forskellige kategorier vælges af publikum, der kan stemme fra 8. juli til 23. august.

* Derudover udvælges en person til at modtage Svends Hæderspris. I år er det skuespiller Bodil Jørgensen, der modtager prisen.

* Hædersprisen er tidligere blevet modtaget af Susanne Bier, Ghita Nørby og Lars Mikkelsen.

Flere historiske film er blandt de nominerede til Svend Prisen 2024.

Blandt andet er Nikolaj Arcels film "Bastarden" nomineret til Årets Danske Film, som er en af priserne, der uddeles i Krøyers Have i Svendborg 29. august.

Det samme er "Når befrielsen kommer", der er skrevet og instrueret af Anders Walter, og Martin Zandvliets film "Toves værelse".

I kategorien Årets Danske Tv-dramaserie er DR-serien "Huset" og den tiende sæson af TV 2-serien "Badehotellet" at finde blandt de nominerede.

Mest populære

Både film og tv-serier er nomineret på baggrund af de seneste 12 måneders mest populære biograffilm og serier.

Ud fra nomineringerne i Årets Danske Film har juryen valgt de nominerede skuespilpræstationer.

Her er Paprika Steen blandt andet nomineret til Årets Kvindelige Skuespiller for sin rolle i "Toves værelse", og Bodil Jørgensen er nomineret i samme kategori for sin præstation i "Rom".

I kategorien Årets Mandlige Skuespiller er Mads Mikkelsen blandt andet nomineret for sin rolle i "Bastarden", og Pilou Asbæk er nomineret for sin rolle i "Når befrielsen kommer".

'Barbie' og 'Oppenheimer' er med

Flere udenlandske film har også prydet de danske biograflærreder det seneste år.

I kategorien Årets Udenlandske Film er "Barbie" og "Oppenheimer" blandt de nominerede. Filmene udkom samme dag sidste sommer, og konkurrencen om biografgængernes opmærksomhed blev populært kaldt "Barbenheimer".

Hæderspris til Bodil Jørgensen

I år har Svend Prisens jury valgt at uddele Svends Hæderspris til Bodil Jørgensen for sine markante og originale præstationer i dansk film, tv og teater i mere end tre årtier.

I ugen op til Svend Prisen vil der være et væld af filmvisninger, foredrag og udstillinger i Svendborg. Her vil Bodil Jørgensen også være i fokus.

Afstemningen er åben fra 8. juli og helt frem til 23. august.

Mads Mikkelsen er nomineret i kategorien Årets Mandlige Skuespiller for sin rolle i "Bastarden" ved Svend Prisen 2024. Han har allerede vundet en Robert og en Bodil for sin præstation i samme film.
Powered by Labrador CMS