Så kort blev karrieren

Bente Juncker fejrer 80 år i dag, og hun kan se tilbage på en særlig politisk historie som minister

Udgivet

Kun to ministre har gennem historien siddet i kortere tid i sin ministerstol end Bente Juncker.

Hun fik 14 dage som socialminister tilbage i 1994, da fortiden indhentede hende.

Og da Bente Juncker, der 9. maj fylder 80 år, kort tid efter blev ekskluderet af Centrum-Demokraterne og blev løsgænger, var Poul Nyrup Rasmussens (S) første regering ikke længere en flertalsregering.

Markante meninger

Bente Juncker var med fra Centrum-Demokraternes begyndelse i 1973.

Otte år efter blev hun valgt ind i Folketinget, hvor hun var svær at komme uden om med sine markante udmeldinger på socialområdet.

Centrum-Demokraterne var i 1993 med til at gøre socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen til statsminister efter Poul Schlüters (K) afgang i kølvandet på Tamilsagen.

Den nye regering var samtidig en sjældent set flertalsregering, hvor de fire regeringspartier havde 90 mandater i Folketinget tilsammen.

I forbindelse med en regeringsrokade i januar 1994 blev der plads til CD-gruppeformanden Bente Juncker. Hun blev udnævnt til socialminister.

Nys om en klage

Men kort efter udnævnelsen fik medierne nys om en klage, som hun og den daværende ægtefælle, Uffe Thorndahl, havde indgivet nogle år tidligere.

Parret var utilfreds med, at otte psykisk handicappede var flyttet ind i et sommerhus ved siden af deres ved Råbylille på Møn.

De nye naboer larmede ifølge klagen for meget, og det var måske ikke så meget klagen i sig selv, som udløste fyresedlen.

Men Junckers udokumenterede anklager om, at institutionslederen havde misbrugt personerne med handicap seksuelt, udløste en injuriesag og var samtidig dråben, der fik bægeret til at flyde over.

Bente Juncker er her fotograferet i 1994 - året, hvor hun kun overlevede 14 dage som socialminister og herefter forlod politik.

Fortsatte som løsgænger

Hun måtte trække sig som minister, og blev ekskluderet af sit parti. I stedet fortsatte hun som løsgænger i Folketinget, og dermed havde Poul Nyrup ikke længere en flertalsregering.

Her sluttede Bente Junckers politisk karriere også. Hun genopstillede ikke ved valget i 1994.

Hun ser i dag tilbage på sine mange år i politik som en "god tid", men uden at savne det. Hun følger dog fortsat med i det politiske landskab.

- Det er svært at vide, hvad man skal stemme på. Der er nu så mange partier, siger Bente Juncker.

Efter den politiske karriere arbejdede hun i et par år på et hospital, inden hun gik på pension.

Bente Juncker er født i Slagelse og bor i dag i Rungsted, hvor hun bruger sin tid med børn, børnebørn og oldebørn.

Powered by Labrador CMS